Felbolydul a közlekedés! Erre kell számítani a hétvégén





Több villamos- és HÉV-járat közlekedése is módosul, de lezárásokra is kell majd számítani futballmeccs miatt. Íme a hétvége tudnivalói.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.18.
II. kerület VI. kerület XII. kerület XIV. kerület ez lesz ma

Pénteken megérkezhet az első hó

Az idei első havazás ma az Északi-középhegységben várható. Máshol kiadósabb esőre kell számítani. Ma erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak estefelé szakadozhat fel nyugaton a felhőzet. Többfelé lesz nagy mennyiségű eső, az Északi-középhegységben és északkeleten délután, este havas eső, havazás is kialakulhat. Estére az élénk, északias szelet már erős lökések is kísérhetik. Erős lehűlés várható: reggel 0, délután 5 fok lesz. Holnap is folytatódik az erősen felhős, borult idő. Északon a déli órákig havazásra kell számítani, máshol esni fog az eső. Reggel már fagyhat és délután is csak 2-7 fok várható. Vasárnap is marad a csapadékos időjárás. A magasabban fekvő tájakon folytatódik a havazás. Délutánra csökken a csapadék lehetősége, cserébe ködfoltok képződnek. A csúcsértékek 3 és 8 fok körül alakulnak.

Ma érkezik az első hó hazánkba Fotó: MTI

Ekkor érkezett az első hó az elmúlt években

  • 2012-ben október 27-én,
  • 2013-ban és 2014-ben november 25-én,
  • 2015-ben október 11-én,
  • 2016-ban október 5-én,
  • 2017-ben október 30-án,
  • 2018-ban november 18-án,
  • 2019-ben október 30-án,
  • 2020-ban október 14-én,
  • 2021-ben október 10-én.
  • Kettős front lesz pénteken

    Pénteken kettős front hatása érvényesül, mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek panaszai erősödhetnek. Gyakoriak lehetnek a fejfájásos és a keringési panaszok is (pl. vérnyomás-ingadozás). Sokan tapasztalhatnak szédülést, ájulásérzést, múló rosszulléteket és fáradtságot.

    334 helyszínen segíthetünk rászoruló embereknek

    Péntektől vasárnapig kerül sor az év legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az adományokat négy kiskereskedelmi lánc, a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro áruházaiban adhatjuk le.

    Változik több villamos közlekedése

    Több helyen felújítják a vágányokat a Határ úton november 19-e és 27-e között, ezért módosul a villamosok menetrendje. Az 52-es ebben az időszakban nem jár, a 3-as villamos két hétvégén, a 2B villamos pedig egy hétvégén rövidített útvonalon közlekedik. Részletek: bkk.hu.

    Máshogy jár két HÉV is

    Karbantartás miatt szombaton módosított menetrend szerint közlekedik a H5-os HÉV. Szombaton és vasárnap a H6-os HÉV megosztott útvonalon, csak a Közvágóhíd és Szigetszentmiklós-Gyártelep, valamint Szigetcsép és Ráckeve között jár.

    A H5-ös és a H6-os HÉV-ek is máshogy fognak járni a hétvégén Fotó: BKK

    Átalakul a közlekedés több kerületben is

    Útlezárások lesznek a Puskás Aréna környékén, többek között a Stefánia úton és a Hungária körúton is. A forgalomkorlátozáshoz kapcsolódó térkép a police.hu oldalán érhető el.

    Válogatottmeccs miatt lezárások lesznek a Puskás Arénánál Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

    Családi program a Marczibányi téren

    Vasárnap 10 és 14 óra között rendezik meg a Téli Pagonyfesztet a Marczibányi Téri Művelődési Központban (Marczibányi tér 5/a). Az eseményen a legszebb mesékkel, játékokkal, kreatív foglalkozásokkal, színházi előadásokkal, koncerttel készülhetünk az ünnepekre.

    Rajzfilmünnep a hétvégén

    November 18. és 20. között rendezik meg a 9. Országos Rajzfilmünnepet. Több helyszínen lesznek vetítések, egyebek mellett a Magyar népmesék és a Mesék Mátyás királyról epizódjaiból is. A helyszínek és a filmek listája: rajzfilmunnep.hu.

    Gardróbvásár a MOME-n

    Ma és holnap a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (XII., Zugligeti út 9.) megrendezi a saját gardróbvásárát. Az eseményen a fenntartható divat lesz a középpontban.

    Terézvárosi jótékonysági vásár

    Szombaton 9–13 óráig a VI. kerületi Eötvös10-ben jótékonysági ruhavásárt tartanak. A becsületkasszás ruhaválogató bevételét teljes egészében egy 16 éves terézvárosi kisfiú gyógykezelésére fordítják.

    Vasárnap kezdődik a foci-vb

    November 20-án kezdetét veszi a 2022-es labdarúgó-világbajnokság Katarban. A világbajnokság nyitómérkőzését vasárnap magyar idő szerint 17 órától Katar és Ecuador játssza az Al Bayt Stadionban.

    Vasárnap kezdődik a labdarúgó-világbajnokság Katarban MTI/EPA/FIFA/Kurt Schorrer

    2 éve nincs köztünk Benkő László

    2020. november 18-án hunyt el hosszan tartó betegség után Benkő László, az Omega legendás billentyűse. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész-zeneszerző 1962-től, a megalakulástól kezdve tagja volt a zenekarnak.

    15 éve hunyt el Szabó Magda

    2007. november 19-én halt meg Szabó Magda Kossuth-díjas írónő, műfordító. Olyan műveket köszönhetünk neki, mint az Abigél, a Mondják meg Zsófikának és a Sziget-kék. 2021-ben sétányt neveztek el róla a II. kerületben.

    15 éve nincs közöttünk Szabó Magda író Fotó: Fortepan/Hunyady József

    Szombat a férfiak napja

    Minden évben november 19-én rendezik meg a nemzetközi férfinapot. A jeles napot először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet.

    Ma van a WC világnapja

    A Toalett Világszervezet (World Toilet Organization) kezdeményezésére 2001. november 19-e óta tartják meg a WC világnapját. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a jobb higiénia fontosságára.

    Ma a toaletteket ünnepeljük Fotó: Shutterstock

    173 éve adták át a Lánchidat

    1849. november 20-án adták át a forgalomnak a Széchenyi lánchidat, ami az első állandó híd volt a teljes magyar Duna-szakaszon. Tervezője az angol William Tierney Clark, a kivitelezés irányítója a skót Adam Clark volt. A híd állapota az elmúlt években elavult, 2021-ben kezdődött el a felújítása, amely várhatóan 2023 végére fejeződik majd be.

    173 éve adták át Budapest jelképét, a Lánchidat FOTÓ: FORTEPAN FŐVÁROS LEVÉLTÁRA/KLÖSZ GYÖRGY

     





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás