„Az épületeknek szólniuk kell az emberekhez" – A Néprajzi Múzeum megálmodója már gyerekként tervrajzok közt játszott





Ferencz Marcel Ybl- és Pro arhitectura díjas építész nevét a legtöbben a Néprajzi Múzeummal kötik össze, ám számos más épület is az ő elképzelése alapján jött létre Budapesten. Az alkotó a Metropolnak mesélt a kezdetekről és arról is, hogy az ő hivatása egy soha véget nem érő munka.



Megosztás
Szerző: Kurkstein J.
Létrehozva: 2023.12.15.
Módosítva: 2023.12.15.
liget Néprajzi Múzeum díjak építész

A sikeres építész sorsa vélhetően jóval a pályaválasztása előtt eldőlt, hiszen ő maga beleszületett a szakmába, ugyanis édesapja is elismert és sikeres építész.

Gyakran előfordult, hogy édesapán éppen egy nemzetközi tervpályázaton dolgozott, miközben én a tervek, a papírok között játszottam. Rendívül inspiráló volt ez a dolog, ám erre csak később jöttem rá

 – idézte fel a kezdeteket a többszörösen díjazott szakember, aki hangsúlyozta: sosem erőltették, hogy építész legyen, sőt ő eleinte a vegyészet felé fordult. 

Bár beleszületett a szakmába, mégsem volt egyértelmű, hogy építész lesz Ferencz Marcel Fotó: Czapp Árpád / Pexels (illusztráció)

Mindig is a minket körülvevő világ működése érdekelt, szerencsére erről építészként sem kellett lemondanom, és máig gyakran motivál ez a munkámban

– fejtette ki Ferencz Marcel, aki szerint magabiztosság, tervek, elképzelések nélkül nem lehet semmivel foglalkozni.

„Mindig is tudtam, hogy valami meghökkentőt akarok létrehozni. A sport és a kultúra a kedvenc területem, ezekből táplálkozom és ezek visznek előre” – fogalmazott az építész. Úgy véli, minden embernek rá kell találnia a saját könyvére, bölcsességére, ami aztán előreviszi. Ferencz Marcel szerint a munkája egyben nagy felelősség is, hiszen az alkotásai jóval tovább megmaradnak egy emberöltőnél, ezért azoknak küldetése van:

„Az épületeknek szólniuk kell az emberekhez, és a legjobbat kihozni belőlük. Más emberré kell válnia annak, aki ránéz, aki bemegy egy épületbe. Az a jó, ha hatalmába keríti, egy miliőt közvetít neki.” 

A kapott díjakról, elismerésekről is sajátosan gondolkodik az alkotó:

Az, hogy az ember gondolatait, elképzeléseit mások is értékelik, talán a legnagyobb ajándék. Ilyenkor érdemes kicsit megállni és elgondolkodni, átértékelni az eddigi munkásságát az embernek

– osztotta meg a Metropollal Ferencz Marcel. Kiemelte, hogy hálával tartozik Baán Lászlónak, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosának, hiszen ha az ő elképzelése, víziója nem jött volna létre a ligetről, akkor most ő maga sem beszélhetne a sikereiről. 

Ferencz Marcel Ybl- és Pro arhitectura díjas építész

Arról is mesélt nekünk az építész, hogy sikerei óta természetesen elárasztják a megkeresések, megbízások, ami nemcsak jó érzés, hanem nagy felelősség is.

Mindenki egy saját, egy kicsit Néprajzi Múzeumot szeretne, ez persze nem teljesíthető

 – zárta mosolyogva Ferencz Marcel.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás