Kezdődik az idei első nagyszabású fesztivál Budapesten: ezek lesznek a programok





Idén 44. alkalommal ad otthont Budapest egy közkedvelt fesztiválnak. A programkínálatban most is lesz bőven ingyenes esemény. Mutatjuk az elkövetkezendő napok programjait!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.29.
Módosítva: 2024.04.29.
ez lesz ma Alfred Hitchcock tánc

Ma kezdődik az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál

A több évtizedes múltra visszatekintő összművészeti eseménysorozat idén április 29. és május 12. között, két héten keresztül zajlik. Közel 30 helyszínen több mint 40 programon lehet majd részt venni. A magyar fellépők mellett számos nemzetközi alkotót is meg lehet majd nézni, és kiemelt szerep jut a Budapest 150. születésnapja alkalmából megnyitott új belvárosi köztereknek és helyszíneknek is. Emellett a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál idén egybeesik Magyarország Európai Uniós csatlakozásának 20. évfordulójával, így ehhez kapcsolódóan is lesznek zenei, színházi, filmes és egyéb kulturális programok. Ezek listáját itt lehet megtekinteni, a következő napok programjai pedig ezek lesznek:

Program

Időpont

Helyszín

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye2024. április 29. 19:00 óraBudapesti Olasz Kultúrintézet
Színházi társasjáték a nappalidban2024. április 30. – május 5.Magánlakások Budapest különböző helyszínein
Jazzkoncert2024. május 1. 16:00 óraTrafó Kortárs Művészetek Háza
Cirkuszelőadás2024. május 1.Madách Imre tér

Ma van a tánc világnapja is

1982 óta április 29-én tartjuk a tánc világnapját, a „balett Shakespeare”-jeként ismert, 1727-ben született Jean Georges Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítójának születésnapja alkalmából. Az ünnepet az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre, és ezen a napon világszerte táncművészeti előadásokat tartanak.

125 éve repesztettek először autóval 100-nál gyorsabban

1899. április 29-én érték el először szárazföldön a 100 km/h sebességet, méghozzá Camille Jenatzy belga autóversenyző egy elektromos hajtású autóval. Előtte, 1899. január 17-én Párizs közelében szintén ő érte el a 66,66 km/h sebességet, amit még aznap Gaston de Chasseloup-Laubat megdöntött. Aztán január 27-én Jenatzy elérte a 80,35 km/h-t is. Ezt a rekordot szintén Chasseloup-Laubat döntötte meg, majd Jenatzy 1899. április 29-én elérte a 100 km/h sebességet, sőt a maximumsebessége 105,88 km/h volt. 

44 éve hunyt el a horror atyja

Alfred Hitchcock angol filmrendező, a feszültségkeltés, a borzongatás mestere 1980. április 29-én hunyt el. Ő volt a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője. Londonban született egy többségében ír katolikus családban. Műszaki rajzoló volt, úgy került a film világába, hogy némafilmekhez rajzolt feliratokat. Később minden mást is csinált a stúdióban és a cég irodáiban, majd egy idő után a feliratokat fordította és írta is. Később 25 filmet rendezett Angliában a 30-as évek végéig, ezt követően David O. Selznick producer hívására Hollywoodba települt át. 1979-ben az angol királynő lovaggá ütötte, és márciusban megkapta az Amerikai Filmintézet díját is.

100 ANNIVERSARY OF BIRTH OF ALFRED HITCHCOCK hitchkok
Alfred Hitchcock 81 évesen ezen a napon hunyt el. Fotó: REUTERS

111 éve létezik hivatalosan a cipzár

Ezen a napon szabadalmaztatta ugyanis Gideon Sundback of Hoboken a cipzárt, méghozzá 1913-ban. Sundback svéd–amerikai mérnök volt, aki Whitcomb L. Judson cipzárját fejlesztette és tökéletesítette az által, hogy megalkotta a nyitást és zárást végrehajtó kocsit.

Egy éve hunyt el a kvízmester

Vágó István televíziós műsorvezető, politikus, a Szkeptikus Társaság alapító tagja napra pontosan egy évvel ezelőtt hunyt el. Ő volt a kvíz műfajának egyik legsikeresebb magyar alakja, emellett gyógyszer-vegyészmérnöknek tanult, majd a Medimpex külkereskedelmi vállalatnál dolgozott, de képzett idegenvezető is volt, és basszusgitáron játszott a Favágók együttesben. Kiválóan beszélt angolul, németül, franciául, spanyolul – ezekből felsőfokú és szakmai nyelvvizsgája is volt –, interjúképesen beszélt még olaszul és portugálul, továbbá megértette magát oroszul, lengyelül és svédül. Írni tudott arabul, törökül és hindiül, de foglalkozott a finn és a japán nyelvvel és a kínai nyelv tanulásába is belefogott 2023-ban bekövetkezett halála előtt. Vágó István 74 éves volt.

HOT Katalin hercegnének alig van, akinek elsírhatja a bánatát, csak az édesanyjának, a húgának és a régi barátnőinek teszi ezt  METROPOL
Katalin és Vilmos ezen a napon házasodtak össze. Fotó: Profimedia

Vilmos és Katalin esküvője is ezen a napon volt

Vilmos cambridge-i herceg és Kate Middleton 13 évvel ezelőtt, 2011. április 29-én kötött házasságot a londoni westminsteri apátsági templomban. Az esküvőt szinte az egész világ figyelemmel kísérte.

Ismét 4 helyen lesz véradás Budapesten

A mai napon is számos helyen várják az önkéntes váradókat szerte az országban. Budapesten az alábbi négy helyszínen tart véradást a Vöröskereszt:

  • 7:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.);
  • 12:00–18:00 óra között a Duna Plaza I. emeletén a Posta mellett (1138 Budapest, Váci út 178.);
  • 12:00–17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.);
  • 10:00–16:00 óra között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy Úti Kollégiumában (1083 Budapest, Orczy út 1.).

Marad a kellemes idő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn napos idő valószínű kevés gomolyfelhővel, eső nélkül. A szél élénk marad. Több helyen lehet nyárias, 25 fok körüli meleg.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás