Megtaláltuk az újpalotai víztoronyház legrégibb lakóit - meséltek Budapest legmagasabb, fura lakóházáról





Számtalan különleges ház, bújik meg Budapest utcáin. Az újpalotai 20 emeletes ház esetében erről nem beszélhetünk, hiszen kimagaslik még a lakótelepi házak közül is: ez a legmagasabb lakóépület Budapesten. Ráadásul egy különlegessége is van: eredetileg víztoronynak épült.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.04.27.
Újpalota épület toronyház panel víztorony

Az újpalotai toronyház tetején egy víztorony rejtőzik, ezért a környéken élők csak víztoronyháznak nevezik. Az építésekor a "42-es víztározós toronyház" nevet viselte és Budapest legmagasabb, az ország harmadik legmagasabb lakóépülete. Csak a szolnoki toronyház és a debreceni toronyház előzi meg a sorban. Az újpalotai lakótelep közepén magasodik és nevét onnan kapta, hogy az épület legfelső szintjein egy ma már használaton kívüli víztorony található.

Az újpalotai lakótelep építését 1969-ben kezdték el és 15400 lakás épült fel. Ezek zavartalan vízellátásához szükség volt egy víztoronyra is, ami a toronyházban kapott helyet. Fotó: Faludi Koppány/Metropol 

Az újpalotai lakótelep építését 1969-ben kezdték el, 1978-ig pedig mintegy 15400 lakás épült fel. Ezek zavartalan vízellátásához szükség volt egy víztoronyra, melynek a környező 10-12 emeletes házaknál magasabbnak kellett lennie. Az éppen csúcson lévő toronyházépítési láz eredményeképpen született meg a víztározós toronyház. A húszemeletes épület felső szintjei rejtik a víztoronyt. Az épületet eredetileg 80 méterrel délebbre tervezték, de a talaj ott nem tette lehetővé a felépítését, így került a mostani helyére. A többi panelháztól eltérően csúszózsalus technikával épült fel, ami lehetővé tette, hogy egyedi megjelenést kaphasson a többi épülethez képest. Az első kapavágásokat 1973-ban végezték el, és az eső lakók 1976-ben költözhettek be az igazi szenzációnak számító épületbe.

Az első lakói voltunk a háznak. 1976 óta élünk itt. Saját házunk volt Újpesten, de azt lebontották. Először nem nagyon akartam ide jönni, mert féltem attól, hogy ilyen magas. De nagyon megszerettem és már nem mennék innen sehová. A szüleim is itt laktak, egy emelettel feljebb. Nagyon jó a közösség és nagyon jó bulik voltak itt, a házban kialakított közösségi helyen, ahol rendszeresen diszkót tartottunk, de volt televízió és pingpongasztal is 

-emlékszik vissza Búzásné Schwartz Ágnes, aki immáron 48 éve a különös ház lakója.

A húszemeletes épület felsőbb szintjeiről az egész várost be lehet látni Fotó:Faludi Koppány

A húszszintes épületben összesen 98 lakás található. Az első emelet a szerelőszint, ott csak gépészeti terek és tárolók vannak. Ezt követően minden szinten hat-hat lakást található. Négy 32 négyzetméteres garzon, két 72 négyzetméteres, háromszobás lakás. Kivételt csak a 18. emelet képez, ott ugyanis művészlakások rejtőznek Ezeket a négyszobás lakásokat már csak lépcsőn lehet megközelíteni, és óriási a belmagasságuk. Belül kétszintesek, és hatalmas tetőterasz is tartozik hozzájuk, ahonnan az egész várost be lehet látni.

Nagyon szép emlékek kötnek ehhez az épülethez. Fiatalok voltunk, amikor ideköltöztünk, feleségem volt a gondnok. A ház érdekessége, hogy a víztoronnyal Mátyásföldön a szovjet laktanyát is el akarták látni vízzel, de csak 4-5 évig üzemelt. Azóta üresen áll.

-emlékszik vissza Füzes István, aki sosem bánta meg, hogy ebben a 70 méter magas házban élt szinte egész életében. Nagyon szeretett a ház közösségi termében találkozni a többi lakóval, ahol rendszeresen közös programokat tartottak, a születésnapokat is itt ünnepelték. Ma már erre nincs lehetőség, mert szolárium, és közért van a helyén.

István és Ágnes a ház két legrégibb lakója, lassan fél évszázada élnek a toronyházban. Fotó: Faludi Koppány

Régen nagy élet volt a házban. Egyszer a ház előtt egy rossz hordóban tüzet raktunk és szalonnát sütöttünk. Ránk hívták a tűzoltókat és a rendőröket, mert azt hitték, tűz ütött ki. De mondtuk nekik viccesen: ha van sütni való kolbászuk, azt megsüthetik.

- nosztalgiázik mosolyogva István.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás