Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők





A magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorának vendége volt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.19.
Módosítva: 2024.04.19.
Orbán Viktor migráció Brüsszel háború

Brüsszel, közel-keleti konfliktus, háború, migráció és EU-választások – ezek a témák kerültek terítékre a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol a brüsszeli uniós csúcsról hazaérkező  Orbán Viktorral beszélgetett Törőcsik Zsolt műsorvezető.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A beszélgetés elején szóba került a közel-keleti konfliktus. „Jól érzékelik Európában, hogy a világ egy veszélyes hellyé vált. Mindenki attól retteg, hogy az izraeli háború átcsaphat egy államok közti háborúvá” – mondta Magyarország miniszterelnöke, aki hangsúlyozta: „Stratégiai nyugalomra van szükség, nem lehet kapkodni. Mindent el kell követni, hogy a Közel-Keleten ne legyen egy általános háború, mert az Európa számára is veszélyes lenne. Ukrajna esetében háborús hangulat van Brüsszelben, mindezek ellenére ez két szláv nép háborúja. Brüsszelben úgy beszélnek erről, hogy ez az ő háborújuk” – tette hozzá.

Ragaszkodni a NATO alapvető céljaihoz

Orbán Viktor az orosz–ukrán háború kapcsán figyelmeztet: eddig nem volt szó katonák küldéséről, de most a NATO missziót szervez, és csúszik bele a háborúba.
„A magyar álláspont nem más, mint ragaszkodás a NATO alapvető céljaihoz, tehát ez egy védelmi szövetség” – emlékeztet a miniszterelnök, aki szerint el kell kerülni azt a helyzetet, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek Ukrajnában landoljanak.
S hogy mi lehet az orosz–ukrán háború megoldása?

„Mindegyik európai kormány háborúpárti, ki kell tartani, mert repedezni fog ez a háborúpárti szövetség. A diplomáciának vissza kell venni az irányítást, tűzszünet kell. Az európai gazdaság tekintetében van éppen elég gond, tehát az európai emberek a béke felé fogják tolni a saját háborúpárti kormányaikat” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: A jogszabályok mögé nézve a Soros-terv végrehajtása zajlik

A magyar kormányfő a Kossuth rádió pénteki műsorában emlékeztetett: Soros György 2015 szeptemberében leírta a hatpontos tervét a migrációs válságról, és ebben az szerepel, hogy évente egymillió embert kell beengedni, valamint biztonsági zónákat kell létrehozni. Világosan le van írva, hogy mi a terv a migráció esetében. A jogszabályok mögé nézve a Soros-terv végrehajtása zajlik. Az uniós vezetők szerint menedzselni kell a migrációt – tette hozzá. Ugyanakkor hangsúlyozta ebben a kérdésben a magyar álláspont lényegét: a magyarok döntik el, hogy kivel akarnak együtt élni az országuk területén. 
„A lényege a migrációnak, hogy a migránsokat beengedik-e egy adott ország területére, vagy pedig nem. Akiket egyszer beengedtek, azokat már nem lehet kitoloncolni” – nyomatékosította Orbán Viktor, hozzátéve:  kulcskérdés, hogy hol kell a migránsnak a kérelmének elbírálására várakozni.

Az ukrán gabonadömping veszélybe sodorja az európai gazdákat

A beszélgetés során szóba került a háború kapcsán az ukrán gabonadömping. „A háborúpárti kormányok nem tudnak nemet mondani az ukrán gabonadömpingre. A magyar probléma, hogy a felesleges terményeinket nem tudjuk eladni a gabonadömping miatt. Ha elveszítjük az európai piacainkat, akkor az lenyomja az árakat, és ez veszélybe sodorja a gazdákat” – figyelmeztetett Orbán Viktor. Megjegyezte: az EU az ukrán oligarchákat és a nagy amerikai cégeket képviseli az európai gazdákkal szemben.

„Nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők”

A brüsszeli vezetés és a közelgő európa uniós választások kapcsán Orbán Viktor közölte: „A politika nem egy bonyolult műfaj: a vezetők vagy teljesítik az ígéreteiket, vagy nem. A zöld átmenet megbukott, a középosztály megerősítése megbukott, a gazdaság nem lett versenyképesebb. Nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők.”

A beszélgetés végén a magyar miniszterelnök így összegzett: „Valójában két út áll előttünk: háború vagy béke. A baloldal háborúpárti, mert Brüsszelből kapják a pénzüket. Háború vagy béke, ez a fő kérdés.”





 





Ezeket olvastad már?
Így fúrná meg a jótékonysági sütivásárt egy vecsési lakos: a helyiek többsége egy emberként fogott össze

Így fúrná meg a jótékonysági sütivásárt egy vecsési lakos: a helyiek többsége egy emberként fogott össze

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás