Így csökkent a mostani szintre az üzemanyagok ára: hamarosan ismét olcsóbb lesz!





Hetek óta folyamatosan csökken a benzin és a gázolaj ára. Most pénteken, vagyis május 10-én pedig ismét olcsóbb lesz mindkettő. Milyen szintre fog csökkenni az áruk?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.09.
üzemanyagár Magyar Ásványolaj Szövetség Mol

Az elmúlt pár hétben sokat csökkent a korábbi 650 forintos benzin és 647 forintos gázolaj ára. Egészen pontosan 30-40 forintos literenkénti csökkenés tapasztalható a kutakon és úgy tűnik nincs megállás, május 10-én, pénteken ugyanis újabb áresés várható. Mi történt a hazai üzemanyagárakkal mostanában? Íme az árcsökkenés idővonala!

üzemanyag
Mi történt az üzemanyagárakkal mostanában? Fotó: Gazdag Mihály / Mediaworks

Ezzel kezdődött az egész üzemanyag-áresés

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisban folytatta a tárgyalásokat a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőivel a hazai üzemanyagárak alakulásáról, pontosabban arról, miért ilyen magasak. A miniszter az egyeztetés után jelezte, hogy a kormány tárgyalni fog arról, beavatkozzon-e a piaci árakba, például ársapkával. Az erről szóló sajtótájékoztatón azt közölte Nagy Márton: a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség közötti korábban megkötött megállapodást érvényre juttatása érdekében a kormány felszólítja az üzemanyagár-forgalmazókat, üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, vagyis csökkentsék azokat.

Április végén a MOL magától el is kezdte csökkenteni az árakat

A fenti elvárások tisztázását követően április 29-én reagált is a MOL: az olajcég az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát. Eközben a piaci folyamatok is kedvezően alakultak, azaz esett az olajár és erősödött a forint a dollárral szemben.

Május elsején jött a következő üzemanyag árcsökkentés

A május 1-jei ünnepnapon a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára ismét csökkent Magyarországon. A benzin új átlagára ekkor 644 Ft/liter, a gázolajé pedig 630 Ft/liter körül alakult.

A MOL az árazási stratégiáját is megváltoztatta

Május 3-án bejelentette a MOL, hogy átalakítja az árazását. Onnantól kezdve az addigi két alkalom helyett akár heti többször is dönthetnek az üzemanyagok nagykereskedelmi áráról, ezzel is alakítva az árakat a kutakon. A céljuk ezzel az volt, hogy rugalmasabban tudjanak alkalmazkodni a folyamatosan változó világpiaci helyzethez.

benzin, gázolaj, üzemanyag, benzinkút
Így csökkent a mostani szintre az üzemaynagok ára. Fotó: Pexels

Május 4-én, szombaton jött az újabb árcsökkenés

Szombatonként általában nem változik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára itthon, aznap mégis ez történt. A holtankoljak.hu akkori adatai szerint május első munkanapjára a benzin átlagára 635, a gázolajé 622 forintra csökkent, ráadásul rendkívüli, újabb árcsökkentést is bejelentettek.

Május 6-án, hétfőn további árváltozást jelentettek be

Az a hétfő már a harmadik májusi árváltozást hozta a benzinkutakon: literenként 2-2 forinttal csökkent akkor a 95-ös benzin és a dízel kiskereskedelmi ára. Az újabb árcsökkentéssel a hazai üzemanyagárak már szinte besimultak a környező országok átlagába. Az akkori árváltozással a benzin literenkénti benzinkúti átlagára 629 forint, a dízelé 616 forint volt.

Május 8-án újabb csökkenés történt a kutakon

Azon a szerdai napon ismét lefelé mozdulnak az árak: a benzin nagykereskedelmi ára újabb 5, a gázolajé pedig 4 forinttal csökkent. Amint a kutak érvényesítették az árváltozást, a benzin új átlagára 624 Ft/liter, a gázolajé 612 Ft/liter lett.

Május 10. újabb árváltozást hozott

Ettől a péntektől tovább zuhannak az üzemanyagárak-adta hírül a holtankoljak.hu. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül onnantól kevesebbe, a gázolajért pedig bruttó 5 forinttal alacsonyabb árat kell fizetni. Vagyis amint a kutakon is érvényesítésre kerülnek a változások,

  •  a 95-ös benzin ára 616 Ft/literre, 
  • a gázolaj litere pedig 607 forintra csökken.

Elégedett az üzemanyag árak csökkenésével a miniszter

Nagy Márton nemrég (május 8.) ismét bejelentést tett: a nemzetgazdasági miniszter értékelése szerint az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak a kormány kéréséhez, eleget tettek annak és közelítették az áraikat a régiós árakhoz, így nem vezetnek be újabb ársapkát. A kormány azonban továbbra is elvárja, hogy fenntartsák ezt az állapotot a kereskedők, ezért hetente felülvizsgálják majd a helyzetet.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás