A héten ezen a napon várható a mélypont az időjárásban, még te is fázni fogsz!





A májusban érezhető, június közepének is beillő időjárásnak hamarosan vége.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2024.05.06.
lehűlés időjárás szél nyár csapadék

Az elmúlt napok időjárását elnézve nem csoda, ha te is úgy érezted, hogy beköszöntött az idei nyár. Egyelőre azonban – sokak bánatára – nem erről van szó.

Hamarosan csökken majd a nappali és az éjszakai hőmérséklet. Fotó: Köpönyeg

Már május első napjaiban olyan meleg időnk volt, mint máskor június közepén szokott lenni. Az ország egyes részein akár 5-10 Celsius-fokkal is magasabb a nappali és az éjszaki hőmérséklet, mint az év azonos időszakában az normális lenne. Ez az idő ugyanakkor nem marad állandó. Míg hétfőn csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést és szinte sehol nem kell záporra, zivatarra számítani, addig a hét további részét nem ez jellemzi majd.

A Köpönyeg előrejelzése szerint kedden egy hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet és több helyen várható eső, záporok, zivatarok kialakulása. Néhol heves zivatar is előfordulhat, egyes területeken akár jégesővel, felhőszakadással, viharos széllökésekkel. A zivataroktól függetlenül sokfelé lesz élénk, erős a nyugatira-északnyugatira forduló szél. Hajnalban 11-17, napközben 20-27 Celsius-fok várható, de a záporokat, zivatarokat követően több Celsius-fokkal visszaeshet a hőmérséklet. A mélypont az időjárási portál szerint pénteken várható, amikor napközben nem nagyon emelkedik majd a hőmérséklet 16 fok fölé, ami az elmúlt napok nyárias időjárása után sokak számára egészségileg megterhelő lehet.

Az AccuWeather előrejelzése szerint május 8-án, szerdán tovább esik majd a hőmérséklet. Nappal jellemzően 20, éjjel pedig 10 Celsius-fok magasságában alakul a hőmérséklet. Ez ugyanakkor nem napokon át tart majd, csupán időszakos lehűlésről van szó.

A hét elején további nehézséget jelent, hogy az átlagosnál melegebb idő miatt egyeseknél fáradékonyság, dekoncentráltság jelentkezhet. Ehhez jön hozzá a déli, kora délutáni órákban erős, helyenként már nagyon erős UV-sugárzás, melytől a bőröd és a szemed is óvd!

Továbbá növekszik a pollenterhelés is: a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan már a közepes-magas tartományban alakulhat. A fák közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, a tölgyé, az eperfaféléké, a kőrisé, a bodzáé és a vadgesztenyéé alacsony-közepes. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás