Lassú lépések jó irányba

Április 7-ig lehet jelentkezni a Metropol Pimp My Rack című pályázatára. A két kategóriában meghirdetett versenyben lapunk újságtartóállványait kell kidekorálni, a legjobb alkotásokat 150, illetve 50 ezer forinttal díjazzuk. A hattagú zsűriből Kovács Dánielt, a hg.hu főszerkesztőjét kérdeztük.
Mennyire van jelen Magyarországon a köztéri dizájn?
– Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap, de még mindig kevés a kezdeményezés. Pedig az utcabútoroknak – és akár ide sorolhatjuk az újságtartókat is – fontos szerepük van a közízlés meghatározásában. Lassú lépéseket teszünk a jó irányba, a közelmúltban volt néhány bizalomkeltő fővárosi beruházás, és a Metropol pályázata is ebbe az irányba mutat.

Miért jó ötletpályázatot hirdetni az olvasóknak?
– A közösségi tervezés mindig pozitív folyamat, hiszen azok válnak a tárgyak formálóivá, akik napi kapcsolatban vannak velük, ráadásul a demokratikus kultúra fejlődését is segíti. Emellett az így elkészült tárgyaknak nagyobb a társadalmi elfogadottságuk, még akkor is, ha szakmailag nem olyan kimagaslóak az alkotások.

Milyen szempontoknak kell megfelelniük a pályamunkáknak?
– A forma nagyon kötött, és természetesen a dizájn nem mehet a funkció rovására. Fontos, hogy izgalmasak, avantgárdok legyenek az elképzelések, hiszen az újságtartók meglehetősen lehangoló környezetben vannak, és megjelenjenek olyan képi elemek, amelyek mindenkinek mondanak valamit. A jelentkezőknek érdemesebb bátrabbnak lenniük, hiszen jól bejáratott, ismert tárgyakról van szó.
 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu