Jég alatti zöld világ

Dacolva a fagypont alatti hőmérséklettel, a kísérteties fényből veszélyes sötétségbe váltó közeggel, két búvár indult felfedezni a Fehér-tenger vastag jégrétege alatti vizek titokzatos és különleges világát.
Ez a Franco Banfi fotós által készített különleges kép felfedi, milyen a jeges felszín alatt úszni az Oroszország észak-nyugati partjainál található Fehér-tengerben. A kétgyermekes fotográfus számára a jégbe vágott lékeken a mélybe merülni annyit jelent, mint belépni egy másik világba, amelynek azonban megvannak a maga veszélyei. 

- A lékek kapuk a kinti végtelenbe tűnő fagyos fehérség, és a sejtelmes, sötét vízalatti környezet között. De bármilyen magával ragadó is ez az egész, úgy harminc perc múlva már figyelmeztet az egyre erősödő hideg érzés a kezeimnél.

A merülés idején -2 Celsius-fokos volt az orosz Fehér-tenger. Sótartalma miatt vize az édesvíznél alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg. A jégréteg ráadásul alulról is növekszik, és ezzel formálja a felszínt is. Egyedül merülni itt még profiknak is tilos. A biztonság kedvéért, tekintettel a kedvezőtlen időjárási körülményekre, kötél köt össze minden egyes búvárt a felszínen várakozó emberekkel. A lékeket egyébként minden merülés előtt újra ki kell vágni, a hőmérséklet miatt ugyanis hamar elzáródnak.

A víz zöld színét a humusz, vagyis a talaj egyik összetevője adja. Ahol a folyók a tengerbe ömlenek és sok földet hoznak hordalékként, ott sárgásabb és barnásabb a tengervíz színe. Színezik a vizet az algák is, amelyek sok tengeri állatnak jelentik a legfőbb táplálékot. A Föld északi régióin találjuk a legszínesebb vizeket.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu