Képmutató divatvilág - anorexia a kifutón

Svéd ügynökségek a legnagyobb olyan klinikáról toboroznak modelleket, ahol táplálkozási zavarokkal küzdő lányokat és nőket kezelnek.
Ezt állítják a Táplálkozási Zavarok Stockholmi Központjának orvosai.

– Elfogadhatatlan. A modelleket válogató munkatársak a klinikánk előtt állnak, és a hozzánk igyekvő fiatal nőket szólítják meg, mert tudják, hogy ide nagyon vékony nők érkeznek – mondta felháborodva Anna-Maria af Sandeberg, az intézmény vezetője. – Ez nagyon rossz üzenet azoknak a fiataloknak, akiknek kezelésre van szükségük – teszi hozzá.

Egy éve az intézet beszüntette a páciensek külső sétájával járó programokat is, mivel az ügynökségek ekkor is megkeresték a csontsovány nőket.

– A modellválogatók súlyosan beteg, 14-15 éves lányokat szemeltek ki – mondja Christina Lillman-Ringó-bor, a klinika egyik munkatársa. 

Egyes páciensek testtömeg-indexe a 14-est sem éri el a klinikán: az egészséges érték 18,5–24,9 között van. A gyógyin-tézményben egyszerre 1700 beteget kezelnek, és az elsődleges cél az, hogy abbahagyassák velük önmaguk éheztetését és hánytatását. Bentlakásos és ambuláns programban is részt vehetnek az étkezési problémákkal küzdők. 

Angelica Karlsson már több mint tíz éve maga mögött hagyta betegségét, de jól emlékszik még arra, amikor a stockholmi intézet előtt Svédország egyik legnagyobb modellügynökségének képviselője megszólította.

– Szeretnél modell lenni? – tette fel neki a kérdést. Akkor Angelica anorexiája még annyira komoly volt, hogy az élete is veszélyben forgott. 

– Kórosan alultáplált voltam, nem jártam iskolába. Az orvosok azt mondták, hogy be kell feküdnöm a kórházba, ha nem vagyok hajlandó azokat a tápláló italokat fogyasztani, amelyeket felírtak nekem – emlékszik vissza 13 évvel ezelőttre. Éppen ezért volt veszélyes a modellügynökség felbukkanása: úgy érezte, jó úton halad, ha megkeresik egy ilyen ajánlattal. 

– Akkor azt éreztem, talán most elértem ahhoz az ideális állapothoz, amelyre mindig is vágytam. A valóságban ez a megkeresés tönkretette a kezelésemet. Ha az ember egyébként sem fogja fel, hogy beteg,  majd egy ilyen megerősítés rátesz egy lapáttal, akkor inkább arra figyel, hogy modell lehet belőle, mint arra, amit az orvosai mondanak – vélekedik Angelica. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy a betegsége alatt modellügynökség kereste meg. Egyszer a klinikához közeli metróállomáson szólították meg, és mint mondta, közel sem ő volt az egyetlen, akit ilyesfajta ajánlattal találtak meg.

– Nem nehéz olyanokat találni, akiket megkerestek ezzel. Sokan voltunk – állítja. 

A modellügynökség megkeresése után Angelica szülei Dalarnában kerestek számára egy központot, Stockholmtól biztonságos 30 kilométeres távolságra. Ez jelentette számára a fordulópontot: mára teljesen rendbe jött, de képtelen lenne végignézni egy divatbemutatót. 

– Nem azt érzem, hogy hozzájuk akarnék hasonlítani, inkább azt, hogy betegek.

Passzív képmutatás
„Nem elég, ha a dizájnerek, az ügynökségek és a főszerkesztők passzívan elítélik
a kóros soványságot, várva a valódi nőkre, kérniük is kell a modellügynökségeket, hogy eszerint válogassanak.”
Kenya Hunt, a Metro lapcsalád divat-szakújságírója

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu