Valóságshow-t csinálnának a Marsra szállásból

Nehéz komolyan venni azt, amit a holland székhelyű Mars One magánvállalkozás jelentett be, nevezetesen, hogy elindítja és tévés valóságshow-ban dokumentálja az első emberi Mars-kolónia létrehozásának projektjét. 
Mint a cég honlapján kifejtik, 2011 óta dolgoznak a terven, amely számításaik szerint hatmilliárd dollárba kerülne. A költségeket abból fedeznék, hogy a négy asztronauta kiválasztását a világ leglátványosabb médiaeseménye során bonyolítanák le, amelyet kalkulációik szerint négymilliárd ember követne világszerte. Ráadásul a nézőknek abba is lenne beleszólásuk, hogy a jelentkezők közül melyik négy ember repüljön 2022 szeptemberében a vörös bolygóra, amelyet hét hónap alatt érnének el a SpaceX magánvállalat űrhajójával.

Bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de nem árt, ha tudja, hogy a négy kiválasztott single-jeggyel utazik, vagyis nem biztos a visszatérés. A jelentkezők közül a Mars One cég országonkénti selejtezőn egy-egy főt választana ki, akik a nemzetközi űrtúlélő show-ban bizonyíthatják alkalmasságukat. Innen 40 fő jutna a döntőbe, ahol 10 négyfős csoportba osztanák őket, és nyolcéves kiképzést kapnának. A csapatoknak a Mars-kolónia földi makettjében kéne egyedül boldogulnia, és a nyertes csapat utazhatna ténylegesen a Marsra. Persze az egész procedúrát kamerák kísérnék, és a nézők pedig szavazhatnának kedvenceikre.

Az első Mars-expedíció 2023-ban érné el a Marsot, de a Mars One rögtön két évre rá tervezi az újabb Marsra szállást egy újabb telepescsoporttal, 2033-ra pedig a harmadikat, ekkor már 30 fős telepet vizionálnak. Sci-fibe illő...

A fantaszta
„Embert juttatni a Marsra drága, de biztosak vagyunk abban, hogy mind a technológia, mind az üzleti modell adott hozzá.”
Bas Lansdorp 36 éves mérnök, a Mars One projekt ötletgazdája

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu