Vicces szerkezetek versenye a Millenárison

Első alkalommal rendezték meg a Goldberg-szerkezetek versenyét a budapesti Millenárison. 43 csapat nevezett be a Goldberg-szerkezet-építő versenybe, közülük 15-en jutottak a szombati döntőbe. Videó a cikk végén!
Olyan szerkezetet kellett készíteni, amely egy pecsétet nyom egy papírlapra, de ezt a feladatot minél több lépésben oldja meg. A Goldberg-szerkezet ugyanis egy láncreakciószerűen működő gép, amely egy alapvetően egyszerű feladatot lehetőleg minél több, egymásból következő lépés láncolatán keresztül végez el.

A legjobb Goldberg-szerkezetnek járó díjat a Miskolci Egyetem MEGoldberg nevű csapata nyerte. A masinájuk azt "meséli el", hogyan pecsétel egy kishajó. A legkreatívabb alkotásnak pedig a Nyíregyházi Főiskola Lelkes gépészeinek gépe bizonyult. Az ő gépük egy elsőéves egyetemista történetét meséli el, a kollégiumba költözéstől az első fergeteges retrobulin át a tantárgyi vizsgákig.

A Guinness-rekordkísérletre vállalkozó csapat masinája ugyan több mint 300 lépésből állt, de végül csak emberi beavatkozással futott le a műveletet, így a Guinness-rekord csak kevésen múlott A mérnökök játszótere elnevezésű rendezvényen. Az eddigi világrekordot az indianai Purdue Egyetem mérnökei tartják 300 lépésből álló szerkezetükkel – amelyen 5000 munkaórát dolgoztak –, így a szombati budapesti verseny résztvevőinek minimum 301 lépésből álló, működő masinát kellett volna építeniük, hogy megdönthessék a világcsúcsot.

A Goldberg-szerkezetet építő versenyre 43 csapat nevezett be az ország összes műszaki felsőoktatási intézménye mellett külföldről is, közülük 15 jutott el a szombati döntőig, ahol három kategóriában értékelték a szerkezeteket és készítőiket.

A szerkezet névadója Rube Goldberg Pulitzer-díjas karikaturista, szerző, mérnök, aki a szokatlan találmányaival vált ismertté.

Egy jó Goldberg-gép megnevetteti az embereket: például egy csőben leguruló golyó a csőből kijövet meglök egy homokórát, amely ezáltal átfordul és az alján kiképzett nyílásból a homok egy serpenyőbe ömlik. A kiömlött homokmennyiség épp elegendő ahhoz, hogy a serpenyőt tartó libikókát átbillentse, amely ezzel zárja az aljára szerelt érintkezőt és így kapcsol fel egy lámpát.

A magyar műszaki felsőoktatással szoros kapcsolatot ápoló és a hazai mérnökképzést "komoly" támogatásban részesítő Bosch-csoport harmadik alkalommal rendezte meg a mérnökfiesztát abból a célból, hogy úgymond ösztönözze a kritikus gondolkodást és problémamegoldást, mindezt a hagyományostól merőben eltérő, szórakoztató formában.

bosch pr 2 from Laszlo Katona on Vimeo.

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu