Ízbontó kísérletre invitálnak

A közelmúltban kutatók megfigyelték, hogy bizonyos hangok képesek intenzívebbé tenni a különböző ízek érzékelését.
A közelmúltban kutatók megfigyelték, hogy bizonyos hangok képesek intenzívebbé tenni a különböző ízek érzékelését.

A Sió kísérletet indított, hogy megtalálják azokat a dallamokat, amelyek még inkább kiemelik gyümölcsleveik ízvilágát. Aniot Dávidot, a Sió marketingigazgatóját kérdeztük.

Mire vonatkozott ez a kutatás pontosan?
– A multisense tudományág, ahogy arra a neve is utal, a különböző érzékszerveink egymáshoz való viszonyát, függését kutatja. Alapvetően nem új keletű, hiszen a szaglás és ízlelés kapcsolatát évszázadok óta vizsgálják, Debussynek is voltak olyan kísérletei, hogy különböző zenék milyen színeket erősítenek fel, vagy éppen halványítanak el.

A hallás és ízlelés kapcsolatát azonban nemrégiben kezdték el mélyebben vizsgálni. Két kiemelkedő központja van ezen kutatásoknak: az Oxford University of Psychologyn Charles Spense professzor vezetésével ki is adtak egy tanulmányt „A Bittersweet Symphony” címmel.   

Milyen összefüggés van a zene és az ízlelés között?
– Az az alaptézis, hogy bizonyos hangok/dallamok felerősítik, mások gyengítik az egyes alapízek ízintenzitását. Egy édes ízű valami, legyen a játék kedvéért egy Frissen Préselt Alma – Őszi gyümölcslé, édességérzetét egy adott típusú, tonalitású dallam képes intezívebbé tenni, egy másik pedig pont fordítva.
 
Volt-e már ehhez hasonló kísérlet Magyarországon?
– Ilyen kutatást Magyarországon, illetve nagyobb „laikus” mintán még nem végeztek. A www.siogyumolcs.hu/izbonto-n május 2-a estig még részt lehet venni a kísérletben, amelyet eddig több ezren töltöttek ki. A kísérlet eredményei alapján DJ Titusz fog zenét készíteni az édes-savanyú disszonancia alapján, amelyet kóstolódalként ajánlunk majd a Frissen Préselt termékeinkhez.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu