Kutyának áll itt a világ

A kutyák az ember társai, régi alapvetés ez már, azt azonban egyre kevesebben veszik figyelembe, hogy négylábú társunk hol érzi otthon magát.
– Egy kutya kiválasztásakor sok  mindent kell szem előtt tartani – mondja dr. Nándorfi Zoltán állatorvos, a Csepeli Állategészségügyi Központ orvosa –, az első kérdés, amit fel kell magunknak tenni, hogy milyen lakásban, házban élünk. Ha panellakásban lakunk, nyilvánvaló tény, hogy nem választhatunk nagy mozgásigényű vagy nagytestű  kutyafajtát, különösen akkor, ha reggeltől estig dolgozunk, és az állat sokat van egyedül otthon. 

Amennyiben átlagos vagy nagyobb méretű otthonunkat szeretnénk megosztani egy kutyával, akkor is oda kell arra figyelni, hogy milyen fajtát választunk, és amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az állat nem bírja a bezártságot, akkor változtassunk, keressünk neki megfelelő életteret.

– Amennyiben nem lépünk időben, később az állat kezelhetetlenné válhat, olykor agresszívvá, kiszámíthatatlanná is – mondja dr. Nándorfi. – Nyilván a kertes házas övezetekben már lehet nagyobb méretű kutyát tartani, de itt is van néhány szempont, amire oda kell figyelni: mindig legyen a ház körül jól megépített kerítés, a kapuknál vigyázzunk, hogy ne tudjanak kiszökni, hirtelen kiugrani, különösen ha forgalmasabb út mellett lakunk.

Magyarországon sajnos bárki bármilyen fajtájú kutyát tarthat, mindenféle felkészülés nélkül, de én azt javaslom – mondja a szakember –, hogy jól gondoljuk át, miért is van szükségünk kutyára. Tájékozódjunk az előtt, hogy döntenénk: olvassunk utána, kérdezzük meg az állatorvosokat, tenyésztőket. A kutatásunk eredményétől függően válasszuk ki a fajtát, és kezdjük el keresni a kutyát, amely a miénk lesz.

Az pedig, hogy a kiválasztott jószág hazánkban még nem ismert vagy nem őshonos, ne képezzen akadályt: nem kell az ország területén kialakult kutyafajtákhoz ragaszkodni. A kutya rendkívül jól alkalmazkodik az új vagy más éghajlati tényezőkhöz, és mihozzánk, emberekhez is. Persze csak akkor, ha figyelembe vesszük az igényeit, és kötelességünknek tekintjük, hogy felelősen gondoskodjunk róla.   
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu