A Szabadságtorony 541 méter magas lesz

Helyükre emelték csütörtökön a 2001. szeptember 11-i terrortámadás következtében ledőlt ikertornyok helyén felhúzandó épületegyüttes legmagasabb tornya, a One World Trade Center csúcsának elemeit.
Ha a csúcsra ráépítik a jelzővilágítást is, akkor a torony magassága - az amerikai függetlenség kikiáltásának évére utalva - 1776 láb, azaz 541 méter lesz. Ezzel a One World Trade Center a nyugati félteke legmagasabb épülete lesz, átvéve a 442 méter magas chicagói Willis Tower (volt Sears Tower) helyét.

Az új amerikai rekorder ugyanakkor alatta marad a világrekordot 828 méterrel tartó dubaji Burdzs Kalifának. A világ legmagasabb még épülő építészeti alkotása a szaúd-arábiai Dzsidda leendő Királyság Tornya, amely ha elkészül, 1 kilométer magas lesz.

A One World Trade Center a világ jelenleg épülő tornyai közül a hetedik legmagasabb. A vezető szaúdi konkurense mellett négy készülő kínai és egy dél-koreai épület lesz magasabb nála.

A korábban Szabadságtoronynak nevezett New York-i épület egyike annak a négy felhőkarcolónak, amelyek az ikertornyok helyén fognak állni. A projekt Larry Silverstein ingatlanfejlesztő, valamint a New York-i és a New Jersey-i kikötői hatóság együttműködésével épül.

A becslések szerint mintegy 3 milliárd dollárból felépülő One World Trade Centert jövőre fogják átadni. Az épület 278 ezer négyzetméternyi irodát, egy kilátót, valamint üzleteket és éttermeket foglal majd magába.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu