A Szabadságtorony 541 méter magas lesz

Helyükre emelték csütörtökön a 2001. szeptember 11-i terrortámadás következtében ledőlt ikertornyok helyén felhúzandó épületegyüttes legmagasabb tornya, a One World Trade Center csúcsának elemeit.
Ha a csúcsra ráépítik a jelzővilágítást is, akkor a torony magassága - az amerikai függetlenség kikiáltásának évére utalva - 1776 láb, azaz 541 méter lesz. Ezzel a One World Trade Center a nyugati félteke legmagasabb épülete lesz, átvéve a 442 méter magas chicagói Willis Tower (volt Sears Tower) helyét.

Az új amerikai rekorder ugyanakkor alatta marad a világrekordot 828 méterrel tartó dubaji Burdzs Kalifának. A világ legmagasabb még épülő építészeti alkotása a szaúd-arábiai Dzsidda leendő Királyság Tornya, amely ha elkészül, 1 kilométer magas lesz.

A One World Trade Center a világ jelenleg épülő tornyai közül a hetedik legmagasabb. A vezető szaúdi konkurense mellett négy készülő kínai és egy dél-koreai épület lesz magasabb nála.

A korábban Szabadságtoronynak nevezett New York-i épület egyike annak a négy felhőkarcolónak, amelyek az ikertornyok helyén fognak állni. A projekt Larry Silverstein ingatlanfejlesztő, valamint a New York-i és a New Jersey-i kikötői hatóság együttműködésével épül.

A becslések szerint mintegy 3 milliárd dollárból felépülő One World Trade Centert jövőre fogják átadni. Az épület 278 ezer négyzetméternyi irodát, egy kilátót, valamint üzleteket és éttermeket foglal majd magába.

Cikk ajánló

 • Roham a mosógépekért

  Legjobb esetben is legfeljebb 20 ezer háztartásba kerülhet támogatott, energiatakarékosabb készülék.

 • Öröm és üröm a Balatonnál

  A statisztikák szerint újra felfedeztük a Balatont, de a tóparti kereskedők mást látnak.

 • A legjobb balatoni strandok

  A legtöbb pontot idén a balatongyöröki strand gyűjtötte be.

 • Színcity

  Kortárs művészek festenek egy hónapon át budapesti tűzfalakra.

 • Levendulázz!

  Bár csaknem egy évszázada honos Tihanyban a levendula, az elmúlt pár év alatt valóságos levendulaláz lett úrrá a félszigeten.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan