Patrónusbűbáj: kis munkahelyi varázslat

Bernadett évek óta ezt teszi Eszterrel a McDonald’s-nál. Patronálni: az mi az?
Kis Bernadett tíz éve csatlakozott a McDonald’s-hoz, ahol eleinte hétvégi születésnapokon hosztesszkedett, hogy énekóráira tehessen félre. A Színművészeti musical szakára végül nem jutott be, de a karrierlétrán egyre feljebb lépdelt, míg a Mammutban működő McD, majd három éve a Móricz Zsigmond körtéri McD étteremvezetője lett.

Márton Eszter több mint nyolc éve a Műegyetem mellett kezdett mekizni, hogy anyagi szükségleteivel ne csak szüleit terhelje. Közel lakik a Móriczhoz, úgyhogy csak egy villamosmegállónyit kellett utaznia. Azóta is ugyanitt dolgozik, de ma már másodhelyettesként, vagyis ő a harmadik ember az étteremben. Bernadett három éve patronálja Esztert.

Min múlik a McD-nál, hogy ki meddig juthat el a ranglétrán?
Bernadett: Azon múlik, hogy az ember talál-e magában és a rendszerben olyan pontot, ahol fejlődni tud, ahol a vállalat képes neki újat mutatni, és viszont. Rólam itt kiderült, hogy jól tudok emberekkel kommunikálni, a tréning, a képzés a szívem csücske lett. 

Eszter: A képességeken és szándékokon kívül persze a körülmények is szerepet játszanak. Véletlen, kinek a keze alá kerülsz, mennyire tudod megértetni magad. Hogy az étteremnek éppen szüksége van-e valamiben utánpótlásra, és így láthatnak-e fantáziát benned.

Számotokra mi lehet a következő lépcsőfok? Eszter mikor lesz első helyettes?

B: Jó úton jár.  

E: Alakulnak kisebb vállalkozási terveim, de ha van előrejutási lehetőség a Mekinél, akkor még jó darabig maradok. Mérnöknek készültem, de már nem tudnám elképzelni magam egy íróasztal mögött.

B: Számomra a hálózat üzemeltetési szintje lehet a következő, akár több étterem konzultánsi felügyelete, vagy a nagyobb kaliberű tréningelés.

Milyenek a McD belső képzései? Éjszakázás, körömrágás van? 
E: Van bőven. A menedzserek, műszakvezetők, helyettesek oktatásánál az étterem készít fel, de a tanfolyam és a vizsga a központban van. Valódibb már nem is lehetne. Csak egy beugró teszt után lehet a tanfolyamon részt venni, a végén záróteszt van és gyakorlati vizsga: egy tételt húz az ember, és bemutatja bizonyos helyzetek megoldását, vagy akár egy gép működésének ellenőrzését. Készülni kell, az ember sokszor szabadidejében is bejön kicsit tanulni.

És miben segíthet egy patronáló vezető?
B: Egy vezető látja, kiből mit lehet kihozni, és hogy az illetőben is megvan-e a szándék. Emberként is elég jól megismerjük egymást. A vezetővé válásnak van emberi oldala, ami nem szakma és nem vendéglátás, inkább helyzetek jó kezelését jelenti. Ebben tudok segíteni Eszternek is. Én is sokat tanultam erről másoktól, és a patronáltjaitól is sokat kaphat az ember, ha képes tanulni a visszajelzéseikből.

Mi volt számotokra ennek az évtizednek a legszebb munkahelyi élménye?
B: Mikor megnyertem a vállalat belső énekversenyét, és a karácsonyi partin ezer ember előtt énekelhettem el egy dalt. Ez olyan szépen kanyarodott vissza a hobbimhoz, maradandó élményt adott, soha nem felejtem el.

E: Nemrég az éttermi telefonon egy nagyon ijedt középkorú úr érdeklődött, hogy nem találtunk-e egy mappát a kávézóban. Körbementem, fülemen a telefonnal, és az egyik polcos asztal alsó részében megtaláltam a mappát, benne egy laptoppal. A vendég már a telefonban nagyon megköszönte, hiszen ott volt „benne a fél élete”, aztán egy óra múlva bejött egy cserepes virággal és egy csokival, amire annyi volt írva: „Csak úgy köszönöm”. Nagyon jó érzés vendégektől visszakapni a kedvességet, amivel mi fordulunk feléjük.

És egy különösen nehéz munkahelyi pillanat?
B: Amikor az új megbízás miatt a jól felépített csapatomat el kellett hagynom. Kigondoltam egy kis beszédet, de aztán végigsírtam az étteremig vezető utat, a személyzeti gyűlés pedig abból állt, hogy a kollégákkal ölelgettük egymást.

E: Tényleg a váltás igazán nehéz, amikor az előző vezetés elment, Nadi jött, és arra gondoltam, itt lesz majd egy nő (nevetnek), aki nem ismer engem, minden megváltozik, minden rosszabb lesz. Aztán jó lett.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu