Érdemeik elismerése mellett

Régi dicsőségünk - avagy, a veteránok voltak a Győzelem napján tartott katonai díszszemle vendégei a moszkvai Vörös téren, május 9-én. Katt a képgalériára jobb oldalon!
A második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 68. évfordulója alkalmából az orosz főváros történelmi főterén komoly fegyverarzenált vonultattak fel, közöttük Topol interkontinentális ballisztikus atomrakétákat. A Vörös téri díszszemlén több mint 11 ezer katona, 101 harci jármű, illetve repülőgép, helikopter vett részt.

Az orosz vezetés 2008-ban újította fel az 1965-ben törvénnyel ünneppé nyilvánított győzelem nap hagyományát, hogy a fegyveres erők különböző egységeiben szolgáló katonák menetét követően a haditechnikai eszközök is felvonulnak a díszszemlén.

Moszkvában a hatvanas évektől csak a kerek évfordulókon tartottak katonai parádét a Vörös téren, ahol aztán, a Szovjetunió széthullását követően, 1995-ig szüneteltették a díszszemléket. A haditechnika azonban csak 2008-ban tért vissza a moszkvai Vörös térre.

A mostani díszszemle vendégei hagyományosan a háborús veteránok voltak. A tribünön Vlagyimir Putyin mellett jelen volt Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő is.​Oroszország 24 városában emlékeztek díszszemlékkel és koszorúzással a honvédő háború neves csatáira és győzelmeire. Volgográdban is rendeztek ünnepi felvonulást. A nagyvárost az orosz kommunista párt kezdeményezésére vissza akarták kereszteltetni Sztálingrádra, de csak azt érték el, hogy a települést az év több jelentős napján, így május 9-én is megillesse Sztálingrád, a hős város elnevezés. A hivatalos rendezvények szónokai nevezhetik így Volgográdot, ahogyan ezt a helyi törvényhozás januárban eldöntötte.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu