Jolie kettős emlőeltávolításon esett át

Angelina Jolie kedden felfedte, hogy kettős emlőeltávolításon esett át, hogy megelőzzék a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát.
A 37 éves amerikai színésznő és társa, Brad Pitt a The New York Times amerikai napilap keddi számában közölte, hogy azért volt szükség a műtétre, mert olyan hibás gént találtak nála, amely növeli a rák kialakulásának lehetőségét.

Az orvosok úgy becsülték, hogy 87 százalék az esélye a mellrák és 50 százalék a petefészekrák kialakulására. „Úgy döntöttem, hogy megelőzésként annyira minimalizálom ezt a kockázatot, amennyire csak lehet” - magyarázta a többgyermekes édesanya.

A beavatkozás folyamata februárban kezdődött és április végére fejeződött be - tette hozzá. A műtétről azért számolt be, hogy segítsen a hasonló gondokkal küzdő nőknek. „El akartam mondani a többi nőnek, hogy a melleltávolításról hozott döntés nem könnyű” - írta, de mint rámutatott, nála a beavatkozás után a mellrák kialakulásának kockázata 87 százalékról öt százalék alá esett.
Angelina Jolie édesanyja egy évtizeden át harcolt a rákkal, mielőtt 56 éves korában meghalt.

A színésznő - mint közölte - biztosítani akarta a gyerekeit arról, hogy ugyanez a betegség őt nem fogja elvenni tőlük. Hozzátette, hogy a BRCA1 hibás gént hordozza, amely jelentősen növeli a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Miután megtudta, hogy mivel nézhet szembe, úgy döntött, hogy aláveti magát a kettős melleltávolítás hosszú heteken át tartó átfogó sebészi eljárásának.

A műtéti beavatkozás részleteit megosztva leírta, hogy február 2-án először a mellbimbók mögött húzódó tejcsatornák gyulladását zárták ki, és az eljárás során vérbőséget idéztek elő ezen a területen. A komoly operációra, a mellszövetek eltávolítására két héttel később került sor. „Olyan volt, mint egy sci-fi jelenet” - fogalmazott, és hozzáfűzte, hogy további kilenc hét elteltével egy harmadik műtéttel állították helyre a melleit és kapott mellimplantátumokat.

„Nem érzem magam kevésbé nőnek. Erősebbnek érzem magam, hogy ilyen komoly döntést hoztam, és ez semmilyen módon nem csökkenti a nőiességemet” - szögezte le.

Jolie méltatta partnerének, Brad Pittnek a szeretetét és támogatását az egész folyamat során.

„Minden nőt, de különösen azokat, akiknek családjában előfordult a mell- vagy petefészekrák, arra akarok bátorítani, hogy tájékozódjon, és keresse azokat orvosokat, akik segíteni tudnak, és hozzák meg az információkon alapuló döntésüket” - tanácsolta.

Angelina Jolie-nak és Brad Pittnek három saját gyermeke van, hármat pedig örökbe fogadtak.

Jolie esetét tárgyalva a CNN reggeli műsorát vezető Zoraida Sambolin elárulta, hogy mellrákban szenved, és mindkét mellét el kell távolítani. Mint mondta, szeretne még segíteni a gyermekeinek, és ez megkönnyítette számára a döntést.

Elárverezik a színésznő félmeztelen fotóját

Angelina Jolie félmeztelen fotójára licitálhatnak az érdeklődők a Christie's londoni árverésén szerdán.

A világhírű színésznő fedetlen felsőtesttel szerepel a felvételen, amelyen egy lóval látható. Jolie kebleit nagyrészt eltakarja egyik karja és az állat feje.

David LaChapelle fotója már jóval azelőtt bekerült a Christie's katalógusába, hogy az Oscar-díjas filmcsillag kedden közölte, az emlő- és a petefészekrák megnövekedett kockázata miatt mindkét mellét eltávolították. A tekintélyes aukciós ház Angelina Jolie bejelentése előtt 34 ezer fontra (11,8 millió forintnak megfelelő összegre) taksálta a fotó értékét.

Új fajta kezelés, az oknoplasztika

A mellrák kezelése szinte mindig együtt jár a sebészeti beavatkozással. Sokáig csupán annyi választási lehetőség volt, hogy a daganatot, vagy az egész mellet távolítják el. Ezek az operációk azonban mára nagyot változtak: több választási lehetőséget, gyorsabb ellátást, kisebb sebhelyet, kevesebb elhúzódó mellékhatást és jobb kozmetikai eredményt garantálnak.

Az új sebészeti ág elnevezése az oknoplasztika, amely a daganat eltávolítását célzó onkológiai műtétet házasítja össze a mell helyreállítására koncentráló plasztikai sebészettel.

Több nő kap kemoterápiás vagy hormonkezelést, hogy a műtét előtt csökkentsék a daganat nagyságát, és így elkerüljék a mell teljes eltávolítását, a masztektómiát. Kevesebb nyirokcsomó-eltávolításra kerül sor, megkímélve a nőket az azt követő, évekig tartó fájdalmas karduzzanattól.

A mell helyreállításának új módozatai sokak számára elfogadhatóbbá tették a kettős masztektómiát. Sokkal többen esnek át olyan beavatkozáson, amelynek során egyszerre távolítják el a mellet és végzik el sebészi helyreállítását implantátum beültetésével. Ez korában több műtét alatt történt.

Egy olyan módszert is tesztelnek már az orvosok, amellyel a műtétet elkerülve a kisebb tumorokat a bőr alá vezetett szondán keresztül, fagyasztással pusztítják el.

Egy Japánban kifejlesztett új eljárásnak köszönhetően az emlőmegtartó műtéten átesett mellrákos nők akár képesek lehetnek „újranöveszteni” az eltávolított mellszövetet. A kutatók az érintett nők saját őssejtjeit és más testrészeikből származó zsírszövetet kombináltak és ültettek be az emlőmegtartó műtét során eltávolított szövetek helyére.

Zsírszövet felhasználásával már korábban is próbálkoztak a mellszövet regenerációjával, ám az csak 30 százalékban volt sikeres, mivel a legtöbb esetben a zsírsejtek hamar felszívódtak. Az őssejtek hozzáadásával azonban sikerült 70-90 százalékra növelni a regeneráció esélyét, miután olyan új vérerek jöttek létre, amelyek képesek voltak megfelelően ellátni, fenntartani az új szövetet.

A legelterjedtebb daganatos betegség

A világon a mellrák a legelterjedtebb daganatos betegség a nők körében. Csupán az Egyesült Államokban évente 230 ezer új esetet diagnosztizálnak. Bár kevésbé drasztikus beavatkozást is választhatnának, mégis egyre többen döntenek a masztektómia mellett, mert tartanak a sugárkezelés következményeitől.

A Cancer című szakfolyóiratban egy idén megjelent új amerikai tanulmány szerint ugyanakkor a daganatos terület eltávolítása ugyanolyan jó - ha nem jobb - túlélési esélyt biztosít, mint a masztektómia. A kutatók kimutatták, hogy a sugárkezeléssel kiegészített megtartóműtéten átesett nőknél kortól és ráktípustól függetlenül nagyobb volt a túlélés esélye, mint a masztektómiát választóknál.

Névjegy

•    1975-ben született Los Angelesben. Édesapja, Jon Voight szintén Oscar-díjas színész, és édesanyja, Marcheline Bertrand is színésznek készült, két filmben szerepelt. Jolie szülei 1976-ban elváltak.
•    Oscar-díj: Jolie 1999-ben az Észvesztők című filmben nyújtott alakításáért mint legjobb női főszereplő kapta meg a kitüntetést.
•    Brad Pitt a harmadik férje, 2005-ben házasodtak össze. Három saját és három örökbe fogadott gyerekük van.
•    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja, korábban jószolgálati nagykövete volt.

Személyes vallomás – Normálisan lehet élni

Február másodikán a beavatkozássorozat mellbimbókezeléssel kezdődött: ez a mellbimbó mögötti mellcsatornából zárja ki a betegséget, vérbőséget okozva. Ez némi fájdalommal és véraláfutásokkal jár, de megnöveli a mellbimbó megmentésének esélyeit.

Két hét múlva hajtották végre rajtam a nagy beavatkozást, mely során a mellszövetet eltávolították, és átmenetileg töltőanyagot tettek a helyére. Ilyenkor dréncsövekkel és bővítőkkel a mellében ébred az ember, olyan érzés ez, mint egy sci-fi filmben szerepelni. Néhány nap múlva azonban vissza lehet térni a hétköznapi életbe. Kilenc hét elteltével implantátumok beültetésével ér véget az utolsó műtét.

Az évek során sokat fejlődött a technika, melynek végeredménye gyönyörű lehet.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu