Megnyílt a budapesti Kutya Világkiállítás

Megnyílt csütörtökön a budapesti Kutya Világkiállítás, amelyre hetven országból 18 ezer kutyát neveztek be.
Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke a csütörtöki megnyitón felidézte, hogy az első kutya világkiállításnak 1971-ben Budapest adott otthont, majd utána 1996-ban is a magyar főváros látta vendégül az eseményt.

Kiemelte, hogy a mostani kiállításra a világ minden tájáról mintegy 18 ezer kutyát neveztek be gazdáik, a résztvevő ebek száma a kísérőrendezvényekkel - például klubkiállításokkal és sportversenyekkel - együtt eléri a 25 ezret.

Hozzátette, hogy a négy napos seregszemlét a Hungexpo kiállítási központban, az magyar őshonos kutyák bemutatóját pedig a gödöllői királyi kastély parkjában tartják. A legtöbb, 3374 nevezés Magyarországról érkezett, 2837 nevezést regisztráltak Oroszországból, 1734-et pedig Olaszországból.

A világkiállítás programjában csütörtökön a terrierek, tacskók, spitzek és ősi típusú kutyák versenye lesz, pénteken a pinscherek, schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi- és pásztorkutyák következnek, szombaton a kopók és rokonfajtáik, a vizslák, társasági kutyák szerepelnek, vasárnap pedig a juhász- és pásztorkutyák, retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák és agarak bemutatójával zárul a program.

Az eseményen szórakoztató kutyás programokkal, agility- és flyball-bajnoksággal, interaktív tájékoztató előadásokkal is várják a látogatókat. A világkiállításon kiemelt szerepet kap az állatvédelem, az állategészségügy és a felelős állattartás témaköre.

Programajánló

A kiállítás minden napján reggel 10.00 órától a Best in Show program végéig, azaz körülbelül 19.00 óráig, vasárnap körülbelül 20.00 óráig várják a látogatókat.
• Pénteken 13.30-tól a Legyél Te is kutyaokos című vetélkedőn vehetnek részt a Rex Alapítvány szervezésében.
• Szombaton 13.10-kor kezdődik a Kisszínpadon a Dogmodell – Kutya modellek szépségversenye.
• Vasárnap 13 órától egy rendkívül érdekes előadáson vehetnek részt a látogatók, amely a kutyák testbeszédéről árul el nekünk többet.

Részemről mondjunk mancsot

Sokszor tanácsoljuk a szülőknek, hogy vegyenek egy kutyát, valamilyen kis háziállatot a gyermeknek – mondja dr. Szokoly Mária gyermekpszichológus. – Amellett ugyanis, hogy gondoskodásra, felelősségre tanít, egyfajta rendszert vezet a család életébe, miközben a gyermek egy örökké babusgatható, szeretetre mindig éhes társra is talál. Olyan társra, aki hozzá mindig hűséges marad, aki feltétel nélkül szereti. A kutyát sétáltatni kell, etetni, kötelezettséggel jár, olyan programmal, ami nem halasztható el, így a gyerekek könnyebben megtanulják azt, hogy vannak szabályok. Alkalmazkodniuk kell.

– Amikor egy kisgyermek hazamegy az iskolából, a szülők gyakran még dolgoznak – folytatja a gyermekpszichológus –, ilyenkor külön előny az, ha valaki várja a gyermekünket, van, amiért érdemes hazasietni. A kutyának köszönhetően sokat fejlődik a kapcsolatteremtő képesség is, sokkal elfogadóbbak leszünk.

Egy állathoz fűződő viszony mindig pozitív élményeket rejt magában, folyamatos tanulásra, fejlődésre ösztönöz. Ha a gyermek nem eleve olyan környezetbe születik, ahol már van valamilyen állat, akkor érdemes megvárni az öt-hat éves kort. Ekkor már kisebb feladatokat rá lehet bízni, a gyermek úgy érezheti, hogy a kutya valóban az övé, a felelősség is az ő vállán nyugszik.

– Az iskolakezdés ideje azért is ideális, mivel a gyermek életében ekkor hatalmas változás áll be – mondja dr. Szokoly Mária. – Számára teljesen új környezetbe kerül, rengeteg új feladata van, új emberek veszik körül, új elvárásokat támasztanak vele szemben. Ilyenkor különösen jól jönnek az olyan feladatok, amelyeket rögvest meg is hálálnak, a gyermeket a kutya szeretettel jutalmazza, azonnal visszajelzést kap, miközben feltétel nélkül szeretik. Természetesen szem előtt kell tartani, hogy olyan fajtát  válasszunk, amelyik gyermekbarát. Kérjünk segítséget az állatorvosoktól, de a klasszikus megoldások, mint a golden retriever, a labrador, a német juhász és a leonbergi is remek választás lehet.

– A klasszikus értelemben vett kamaszkor a másik időszak, amikor sokat segíthetnek a négylábúak: a fiatalok ilyenkor nem tudnak, nem akarnak kommunikálni a környezetükkel, gyakran ellenségessé válnak azokkal is, akik szeretik őket – állítja a szakember. – Egy kutya hatalmas segítséget jelenthet, hiszen a kötelezettségeken ilyenkor sem lehet változtatni, így muszáj kommunikálni a szülőkkel is, valamint az állat szeretete átsegít a válságos időszakokon.

Mi szól hozzá?

A hétvégén kutya-világkiállítás lesz Budapesten, 30 ezer ebet mutatnak majd be a gazdáik. Önnek van-e házi kedvence?

„A testvéremnek van kutyája, gyakran vigyázok rá. Igyekszünk sok sétával kielégíteni a mozgásigényét, és odafigyelünk, hogy mindig feltakarítsunk utána.”
Domonics Gábor 23, animátor, Budapest

„Nem tartok háziállatot, mert allergiás vagyok, de nagyon szeretnék egy kutyát. Lakásban csak kistestű kutyát tartanék, és odafigyelnék a nevelésére.”
Simonffy Annamária 33, háztartásbeli, Budapest

„Teknőst és vízi csigát tartunk, lakásba nem vinnék kutyát vagy macskát. Vidéken, a szüleimnél persze van mindkettő.”
Kepka Veronika 29, biztonsági őr, Budapest

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu