Lepkék özönlötték el Madridot

Lepkék milliói özönlötték el Madridot a tavaszi eső és a hirtelen nyári hőhullám számlájára írt népességrobbanásuk miatt.
Pontosan senki sem tudja, merről érkeztek. Roger Vila, a lepkefajokat és evolúciójukat kutató laboratórium munkatársa három különböző bagolylepke fajt azonosított: a gammabagolylepkét, az övesbagolylepkét és a nagy sárgafűbagoly lepkét.

A kutató szerint a rovarok egy része Dél-Spanyolországból repült a fővárosba, mások Észak-Afrikából tettek meg hosszú utat a Gibraltári-szoroson át európai úti céljuk felé.

„A rendkívüli időjárási jelenségek felelősek az invázióért. A hűvös, esős tavasz váratlanul, átmenet nélkül fordult forróságba éppen akkor, amikor a gubókban a lepkék készen várták a kibújást” - magyarázta Vila.

A semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelentő pillangók, amelyek a ruhában sem tesznek kárt, valószínűleg az uralkodó szélirány miatt kötöttek ki a fővárosban. Életük nagyjából egy hétig tart, tehát pár nap, és elhullanak. „Kérdés, érkeznek-e újak” - tette hozzá a kutató.

Jose Maria Camera, Madrid egyik hatósági állatorvosa szerint számtalan lepkét figyeltek meg a városban. Lakossági bejelentések egy-két rovartól az alig hihető százötven példányig terjedtek.

„Az első reakció a riadalom volt, ezt követte a kíváncsiság, majd a humor és a viccek” - mondta a tisztviselő. Egyes polgárok például a kupagyőztes Atletico Madrid szurkolóit hibáztatták, akik végre előkaphatták a szekrények mélyéről a molyos sálaikat, hogy az állítólag igen ritka eseményt megünnepeljék.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu