Kate Moss-képekre lehet licitálni

Kate Moss angol szupermodell leghíresebb képeinek egy része kerül kalapács alá a londoni Christie's őszi árverésén.
Az aukciós tételek között szerepel az elsősorban szobrairól híres brit művész, Allen Jones által bronzba burkolt Moss képe és olyan jól ismert fotográfusok munkái, mint Annie Leibovitz, Bruce Weber, Mario Testino, Sam Taylor-Wood és Irving Penn.

Az alkotásokat, amelyek összértéke nagyjából egymillió fontra (346 millió forint) rúg, Gert Elfering német gyűjtő halmozta fel, aki „élő legendának” tartja a modellt. Mint elmondta: „Kate az utolérhetetlen modern múzsa, akinek a képeit vezető múzeumokban és magángyűjteményekben fogjuk viszontlátni az elkövetkező években”.

Mosst az 1980-as évek végén, tinédzserkorában fedezték fel és csillaga azóta is ragyog. Egyedi külsejével viharszerűen söpört végig a divatvilágon, habár sok kritika érte az 1990-es évek közepén népszerűvé vált - sápadt bőr, szem alatti sötét karikák, kóros soványság és androgün külső jellemezte - heroin chic stílus képviseléséért.

Az immár 39 esztendős Moss még mindig a világ legismertebb és legjobban fizetett modelljei közé tartozik. A Christie's fényképaukciókért felelős munkatársa, Philippe Garner szerint Kate a „modern kor legnagyobb stílusikonja”.

Az árverésre bocsátott tételek között szerepel Mario Sorrenti 1992-es képe, amelyen Moss meztelenül fekszik egy kanapén. Az alkotás értékét 30-50 ezer font (10,4-17,3 millió forint) közöttire becsülik. Craig McDean 2002-es képe, amelyen Moss Isten óvja a királynőt feliratú kabátban pózol, a becslések szerint 40-60 ezer font közötti áron fog gazdát cserélni a liciten.

Az aukción helyet kapott továbbá egy Peter Blake kollázs, egy Jacquard-szövőszékkel készült Chuck Close falikárpit és egy 18 karátos Nick Knight aranyszobor, amely meztelen angyalként örökíti meg a szupermodellt. Az árverés időpontját szeptember 25-re tűzték ki.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu