Csizmahajító világbajnokság

Hét ország egyéni és csoportos versenyzői érkeztek Berlinbe, hogy részt vegyenek a pénteken kezdődött csizmahajító világbajnokságon.
"A csizmahajítás technikája valahol a diszkoszvetés és a gerelyhajítás között van. A győztes dicsőséget, megbecsülést és érmet szerez magának" - mondta el Anita Otto, a világbajnokságot rendező Gib Gummi 03 Berlin nevű egyesület elnöke.

Bár több országban is előszeretettel hajigálják egyre messzebb a lábbeliket, hivatalosan csak Finnországban került be a szabadidős tevékenység a csapatjátékok közé 1975-ben.

Az akkori "öregfiúk" közül többen is képviselik magukat az idei berlini világbajnokságon. "Esélyük azonban nincsen arra, hogy a legjobbak legyenek. A csizmahajítás jövője a fiatal dobók kezében van" - fejtette ki Otto. Az első nap ugyanakkor hozott már egy finn sikert: a 45 évesnél idősebb nők között Ulvi Jürkivi 35,2 méterre hajította csizmáját, ezzel a legjobb eredményt érte el a selejtezőben.

A szabályok szerint a férfiak 43-as, egy kilogrammos, a nők 38-as, 0,7 kilogrammos csizmával, a tíz éves vagy annál fiatalabb gyerekek pedig 33-as, 450 grammos csizmával versenyezhetnek. A résztvevőknek dobásonként 30 másodpercük van a csizma elhajítására - olvasható a szervezők honlapján szereplő szabályzatban.

Korábban a versenyben csak gumicsizmákat alkalmaztak, ezeket találta a Nemzetközi Csizmahajító Szövetség (IBTA) dobásra alkalmasnak. 2007-ben azonban egy olasz cég új terméket dobott piacra, amely a sport szempontjából kiválónak bizonyult. A csizma nem gumiból, hanem egy speciális műanyagból készül, amely nagyobb formastabilitást biztosít repülés közben és nagyobb távolságra lehet hajítani.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu