Újabb 61 tonna kincset hoztak fel az „ezüsthajóból”

Újabb 61 tonnát hozott felszínre a németek által a második világháború idején, 1941-ben az Atlanti-óceánon elsüllyesztett brit teherhajó ezüstkincséből az Odyssey amerikai cég, amely 2011 nyarán bukkant rá Írország partjainál az "ezüsthajó" roncsaira.
A floridai cég közleményben szolgált újabb adatokkal az SS Gairsoppa feltárásáról, annak a sok tonna ezüstnek a felhozataláról, amely a hajóval együtt 1942 februárjában került hullámsírba egy német tengeralattjáró torpedótámadása következtében.

Az Odyssey Marine a brit közlekedési minisztériummal kötött megállapodás értelmében a kincs értékének 80 százalékát megtarthatja. A júliusban felhozott 61 tonna - 1574 darab 1100 unciás rúd - rekordnak számít a mennyiséget és azt a mélységet tekintve is, amelyből felhozták. A 61 tonna ezüst 35 millió dollárt ér. Ez 3 millióval kevesebb a tavalyi 48 tonna értékénél, a nemesfém ára ugyanis esett az utóbbi hónapokban. A rakományt biztos helyre vitték valahol az Egyesült Királyságban.

Az SS Gairsoppa rakománya a legnagyobb mennyiségű nemesfém, amelyet valaha tengerfenéken felfedeztek. Az Odyssey szerint a biztosított rakománynak most már több mint 99 százaléka - 2792 rúd - a felszínen van.

A hajó Indiából, Kolkatából tért vissza Nagy-Britanniába. Liverpoolba tartott, de a viharos vizeken fogytán volt az üzemanyaga, ezért az ír Galway felé vette útját, amikor a német tengeralattjáró kiszemelte. Bár a 85 fős legénység 32 tagjának sikerült mentőcsónakba szállnia, mindössze három matróz tudta megközelíteni két hét elteltével az ír partokat. A partraszállással viszont már csak egyiküknek volt szerencséje. A tengerész 1992-ben hunyt el.

A roncsot 2011 nyarán találták meg csaknem 4700 méter mélységben, mintegy 480 kilométerre mérföldre az ír partoktól, de csak hónapokkal később erősítették meg, hogy az SS Gairsoppáról van szó.

Az ezüst részben magán-, részben állami vagyon volt. Mára kiderült, hogy a becsült 200 tonnából 90 tonna képezte magánszemélyek tulajdonát.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu