A tiltás ellenére lenyelt egy lábujjat

Lábujj lenyeléséért bírságoltak meg egy férfit 500 kanadai dollárra - 110 ezer forintra - Kanadában.
Az illető Dawson City egy hagyományos italát itta egy bárban, úgynevezett savanyúlábujj koktélt, amelynek zöme whisky, ám van benne egy emberi lábujj is, amelynek a népi szokás szerint az ajakhoz kell érnie ivás közben, ám amelyet tilos lenyelni.

Nem is vágynak erre a vendégek, már csak azért sem, mert ha valakinek mégis lecsúszik véletlenül a torkán, büntetést kell fizetnie. Ilyesmi előfordult már korábban is, ám a szóban forgó vendég úttörő, merthogy nem véletlenül, hanem szándékosan hörpölte magába az emberi testrészecskét.

"Lerakott 500 dollárt azt asztalra, és utána hajtotta fel a savanyúlábujjas whiskyt" - idézte a The Daily Mirror Terry Leet, a bár egy alkalmazottját.

A bár nem akar felhagyni hagyományos nevezetességének kínálásával, és van ugyan tartalék lábujja, de Lee közölte, hogy remélik, adományoz valaki egy újat.

A hagyomány az 1920-as évekre nyúlik vissza, amikor is két fivér szeszes italt csempészett Kanadából az Egyesült Államokba kutyaszánon hóviharban. Egyikük vékony jégkérgű tócsába lépett, a lába vizes lett és a nagy hidegben elfagyott a nagy lábujja, melyet azután baltával levágott a fivére. A műtéthez rumot ivott bőséggel a pórul járt, lábujját pedig nem dobták el, hanem "eltették" - akár a befőttet - egy rumos korsóba.

Sok évvel később, 1973-ban egy bizonyos Dick Stevenson bukkant a lábujjas korsóra a fivérek kalyibájában, és barátaival kiötlötte a savanyúlábujjas koktél receptjét, meg ivásának szabályait, amivel hagyományt teremtett. Az évek folyamán - eddig - 8 lábujjadományt kapott a dawsoni bár. Volt, akinek műthetetlen tyúkszem miatt kellett megválnia lábujjának egyikétől, volt, akit cukorbaja okán csonkítottak meg orvosok, de akadt olyan is az adományozók között, aki pusztán füvet nyírt, nyitott szandálban.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan