Újabb tűzfalat festettek ki

Befejeződött a „Mi neked a magyar" elnevezésű tűzfalfestő pályázat nyertes alkotásának felfestése. Az alkotás Orosz Richárd munkája.
Vasárnap befejeződött Budapesten a Színes Város Csoport és az idei Art Moments fesztivál közös, falfestő projektje. A szervezők július végén pályázatot írtak ki „Mi neked a magyar?” címmel. A megvalósítós pályázat lényege az volt, hogy képzőművészek és graffitisek olyan, a témára reflektáló alkotásokat tervezzenek, amit utána meg is tudnak festeni a több, mint 400 négyzetméteres nagyságú, Kertész utca 27. alatt található tűzfalra.

A pályázat célja alapján, egy erzsébetvárosi tűzfalon, a vizuális kultúra eszközeivel szerették volna bemutatni, mit jelent az a kifejezés, hogy magyar. A többek között iparművészekből, képzőművészekből, és művészettörténészekből álló szakmai zsűri a beérkező 27 pályamunka közül Orosz Richárd alkotását ítélte a legjobbnak, második Babos Bertalan Zsili, míg a harmadik legkiválóbbnak Hegyi Orsolya elképzelése bizonyult. A pályázat fődíja egy berlini utazás, valamint Canon fényképezőgép, és festék volt. A beérkezett nevezéseket hamarosan kiállításon mutatják be.A tűzfalak- és közterek színesítését legális formában elsőként útjára indító Színes Város Csoport 2009-es alakulásakor társadalmi változást indított útnak, ugyanis az engedélyekhez kötött külterületi falfestést a rendszerváltás óta csupán elenyésző formában ismerték Magyarországon a csoport megalakulása előtt. Az eddigi működésük alatt már közel 14.000 négyzetméter falfelületet színesítettek ki legálisan. Budapest 9 kerületében, és vidéken több nagyvárosban is tevékenykedtek.

Nem volt zökkenőmentes azonban a kertész utcai tűzfalfestő munka. A szervezők elmondták, hogy míg a Széll Kálmán téren 2010-ben egy hajléktalan -akit nem hagytak pihenni- fel akarta gyújtani a kosaras emelőt, amin dolgoztak, addig most egy lakó életveszélyesen megfenyegette a csapat emelőn dolgozó részét, hogy amennyiben nem kapcsolják ki a kosaras darut, maradandó sérüléseket fog okozni a falat a mocskos feketéből színesre varázsoló önkénteseknek.

Számok szerint:
• 6 napon keresztül zajlott a falfestés
• Több, mint 30 ember vett részt benne
• Közel 300 liter falfestéket kentek a falra

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu