Alternatív hajtású járművek mérik össze tudásukat hétvégén

Szombaton ismét rajthoz állnak az alternatív hajtású járművek a budapesti Széchenyi téren. Az MVM Energia Futamban nemcsak az elektromos meghajtású autók, hanem a napelemes, sűrített levegővel vagy hidrogénnel üzemelő négy-, illetve kétkerekűek is versenyeznek.
Mint Petis László, versenyigazgatótól megtudtuk: délelőtt szabadedzéseket tartanak, a versenyzők ekkor megismerkedhetnek a pályával, illetve elvégezhetik az utolsó beállításokat a járműveken. Ezt követően kerül sor a szabadedzésekre, melyek alapján a szervezők összeállítják a délutáni futamokat. Idén külön figyelmet fordítottak a boxutca kialakítására, ebben az évben már egy 81 méteres szakasz szolgál erre a célra.

A futam során a különböző kategóriákban induló versenyzőknek adott idő alatt a lehető legtöbb kört kell megtenniük a Széchenyi téren kiépített versenypályán. Emellett az egyetemi csapatok is versenyeznek egymással: a Magyar Villamos Művek különdíjban részesíti azt az intézményt, mely az energiafutam kapcsán a legtöbb hallgatóját tudta bevonni a munkába.  

A járművek között nemcsak különböző prototípusok lesznek, hanem például alternatív hajtásúra átalakított szériaautók is. A tavalyi mezőnyben például nagy sikert aratott egy napenergiával működő Trabant. A futamok mellett számos kísérő rendezvény is lesz: több interaktív bemutató és kiállítás is lesz a nap folyamán. Emellett a résztvevők elsőként tekinthetik meg a Jövő közlekedése című tárlatot is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu