Két magyar három hónapig az Atlanti-óceánon

Kovácsik Levente és Szabó Norbert Ádám novemberben arra vállalkoznak, hogy egy speciális páros kajakkal keresztülevezzék az Atlanti-óceánt.
Ezzel világelsők lesznek, valamint Guinness bizottság által minősített rekordot állítanak fel. Céljuk, hogy Spanyolországból 6500 kilométert megtéve a nyílt óceánon keresztül, megállás és külső támogatás nélkül eljussanak a Karib-szigetekig.

„A világraszóló vállalkozás, avagy: FarFarAway – Túl az Óperencián!” projekt megvalósítói, Levente és Norbert ma ünnepélyes keretek között mutatta be és avatta fel a Kele nevű hajót, amely több mint két hónapon át szolgál majd otthonként számukra. A hajó teste a magyar szabadalmú EasyPlanktechnológiával készült, így előállítása költséghatékonyabb volt, míg a hajótest csavarási ellenállása erősebb lesz. A hajó külső felét gyanta és szénszál szövet-rétegekkel vákuumozták.

„Ennek köszönhetően még az acélnál is erősebb és rugalmasabb is lesz a hajó. A szénszál és a gyanta ugyanis úgy dolgozik együtt, mint az acél és a beton a vasbetonban. Ezt a folyamatot megismételték a hajótest belső felén, majd ezt követően ugyanígy a hajó felső részének a külső és belső felén is” – magyarázta Levente.

„A tervezés során a legfontosabb szempont a biztonság, a gyorsaság és csak utolsó sorban a komfort volt. A hajó kicsi. Ennek ellenére úgy kellett megtervezni, hogy 2 ember, 300 kilogramm étel, az összes technikai, ruházati és biztonsági felszerelés elférjen benne – mondta Norbert.

A fiatalok a hajóavató eseményen meséltek azokról a sikerekről és megpróbáltatásokról, amelyek a projekt közel egy évvel ezelőtti, hivatalos bejelentése óta történtek velük, köztük arról a nem mindennapi fizikai és lelki felkészülésről, amely elengedhetetlen a vállalkozás sikeres teljesítéséhez.

„Egy éve folyamatosan edzünk, általában egy héten hat alkalommal, az esetek felében napi kétszer is. Ebből az egyik egy kardió jellegű munka, a másik pedig a személyi edzőnk által előírt edzésforma – például futás, spinning, úszás vagy erőnléti edzés. Ezt egészítettük ki az edző által kitalált váratlan szituációkkal és alvásmegvonásokkal” – magyarázta Norbert.

További részletek a két fiatal nem mindennapi vállalkozásának Facebook-oldalán.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu