Hangyányi erővel

Az apró levélvágó hangya herkulesi erőről tesz tanúbizonyságot Máté Bence képén. 
A fotó kapta a fődíjat a Londoni Zoológiai Társaság Az év fényképe pályázatán az állatképek kategóriában. A szegedi természetfotós a Lagune de Lagarto esőerdőben készítette a fotót, Costa Rica északi részén, Boca Tapada közelében.

A levélvágó hangyák: 50 hangyányi súlyt képesek hátukon cipelni a levélvágó hangyák. 5 millió levélvágó él együtt egy bolyban, és 30 ezer tojást rak le egy levélvágó királynő egy nap.

Katt a képre a nagyobb fotóért!

 

EGYPERCES - Megdolgozott a díjért

Mit szeret ebben a képben?
– A vicces az, hogy míg heteket töltöttem egy kép elkészítésével, amelyen több különböző színű levelet és virágszirmot szállítanak a hangyák, ezzel a fotóval mindössze pár percet foglalkoztam. Magam nem tartom kiemelkedően jónak fotótechnikailag, de nagyon jól beleillik a kategóriájának témájába.

Mennyit kellett várni a tökéletes fotóra?
– Összesen húsz éjszakát töltöttem a hangyák fotózásával.Milyen kihívásokkal találkozott szembe?
– A hangyák mérete, sebessége és az éjszakai sötétség mind nehezítő körülmények voltak. Összesen 12 ezer képet készítettem, de 90 százalékuk használhatatlan a kis mélységélesség miatt, amelybe nagyon ritkán esett bele minden képen levő hangya. A több éjszakás földön fekvés alatt az egész testemet megszállták a chiggerek, ezek a bőr alá mászó vérszívó jószágok. Kellemetlen viszketésüktől még napokig nem bírtam nyugodtan aludni.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu