192 méteres óriáskerék épülhet New Yorkban

New Yorkban épülhet meg a világ legmagasabb, 192 méteres óriáskereke: az amerikai nagyváros polgármestere várhatóan hamarosan zöld jelzést ad a projektnek.
Az építkezés jövő évben kezdődhet meg Staten Island északi részén, Manhattantől délnyugatra.

A maga csaknem 200 méterével a New York Wheel elnevezésű óriáskerék jócskán túlszárnyalja majd londoni és szingapúri társát. Utóbbi jelenleg a legmagasabb a világon, 165 méteres.

A New York-i óriáskereket 2016-ban vehetik birtokukba a vendégek, az építtetők reményei szerint naponta 30 ezren, évente négymillióan: a 36 kabin darabonként 40 ember befogadására lesz alkalmas, vagyis a 38 perces "túrát" 1440 ember élvezheti egyszerre.

"Egyedülálló látvány nyílik majd Manhattanre, a Szabadság-szoborra és New York kikötőjére, csakúgy, mint a George Washington és a Verrazano hídra" - fogalmaztak közleményükben az építtetők.

Az óriáskerék 320 millió dollárból épül, az építmény a környék 580 millió dolláros rehabilitációs projektjének része.

A New York Wheelt ugyanaz a cég építi, amely 1999-ben "felhúzta" a London Eye-t, a brit főváros 135 méter magas óriáskerekét, amely manapság évente 3,5 millió látogatót fogad, ezzel pedig a szigetország legjövedelmezőbb turistalátványossága.

Egy időben a London Eye volt a legmagasabb óriáskerék a világon, 2006-ban azonban egy kínai építmény, a Nancsang Csillaga lett az a maga 160 méterével. Két évvel később Szingapúrban megépült a 165 méter magas Singapore Flyer, amely azóta tartja a rekordot.

A New York-i a 168 méteresre tervezett és épülőben lévő Las Vegas-i High Rollernél is magasabb lesz.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu