Shakespeare szemével: kupakmozaik a miskolci színházon

A hétvégén készült el az a 30 négyzetméteres mozaik, amely a Miskolci Nemzeti Színház falán köszönti a 450 éve született William Shakespeare-t.
Szombat délelőtt tíz órakor leplezték le az alkotást, amelyhez a miskolci iskolások heteken át gyűjtögették a pillepalackok kupakjait. Ezeket szerdán válogatták külön színek szerint, hogy ezután a portré vázlatán rögzítsék őket. A portré elkészítéséhez felhasznált kupakokat a színház az évad végén jótékony célra ajánlja fel.

A portré
55 ezer kupakot használtak fel a mozaikportré elkészítéséhez. A szombati leleplezés egy egész hetes programsorozat záróepizódja volt: szerdán a Hamlet és a Rómeó és Júlia előadása, valamint szonett-koncertek és musical, pénteken élő Hamlet-előadás és a Rómeó és Júlia Broadway-változatának vetítése ünnepelte Shakespeare-t.

Műsor – Egyévadnyi Shakespeare
A következő évadot a magyar Shakespeare-fordítók munkásságának szenteli a teátrum. Előveszik Kazinczy, Arany és Lévay fordításait, de jelen lesznek mai fordítók, Nádasdy Ádám és Varró Dániel szövegei is. A színház vezetői szerint a műfordítók felelőssége óriási az irodalomban és a színházban egyaránt, hiszen ők közvetítenek a kultúrák között: a Shakespeare-hagyományt elképzelhetetlennek tartják e gazdag fordításirodalom nélkül.


 

Kilenc drámát járnak körbe

A Miskolci Nemzeti Színház a következő évadjában minden hónapban „örökbe fogad” egy-egy Shakespeare-drámát.

A kilenc dráma köré vetítésekkel, meghívott előadásokkal, miskolci képzőművészek tárlataival, műfordítók meghívásával és diákszínjátszó eseményekkel programsorozatot szerveznek.

Az örökbe fogadott színdarabok: A makrancos hölgy, IV. Henrik, Othello, Rómeó és Júlia, Lear király, Sok hűhó semmiért, A vihar, Hamlet, Szentivánéji álom.Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu