Megszökött az otthonból, hogy megemlékezhessen

Megszökött az idősek otthonából egy második világháborús brit veterán, hogy ott lehessen a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából pénteken rendezett franciaországi ünnepségen.
A 89 éves Bernard Jordant ápolói eltiltották az utazástól, a veterán azonban kijátszotta őket, és csütörtök reggel elhagyta az Anglia délkeleti részén, Hove városában lévő otthont. Esőkabátot viselt, alatta pedig kitüntetéseit - írta pénteken a The Daily Telegraph című brit lap.

Az otthon este értesítette a rendőrséget, amely átfésülte az egész környéket, valamint érdeklődött a kórházaknál, a busz- és a taxitársaságoknál is - hiába. Késő este az idősotthon telefonhívást kapott a szomszédos Brightonból, egy némileg fiatalabb veterántól. Kiderült, hogy a "szökevény" régi bajtársaival együtt buszra szállt Franciaország felé, hogy ott lehessen a partraszállás évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A rendőrség szóvivője elmondta, őrül, hogy a 89 éves férfi jól van, és barátai gondoskodnak arról, hogy épen és egészségesen visszatérjen Hove-ba.

A pénteki nagyszabású eseményre tizenkilenc állam- és kormányfő, valamint 1800 veterán volt hivatalos. Az egykori katonák valamennyien 90 év körüliek.

A világháborúban az angolszász szövetségesek által a második frontot megnyitó akciónak, a világtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveletének feltehetően ez volt az utolsó olyan nagyszabású kerek évfordulója, amelyet még a veteránok részvételével rendeztek meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu