Egymilliárd forintnyi összegért kelt el egy bevetetlen ágy

Elkelt Tracey Emin brit képzőművész sokat vitatott My Bed (Az ágyam) című műalkotása: új tulajdonosa 2,55 millió fontot (mintegy 996 millió forintot) fizetett a bevetetlen ágyért.
A bevetetlen ágyon és mellette cigarettásdobozok, alkoholosüvegek, használt óvszer és szemét hevernek. Az installáció a '90-es évek végén nagy indulatokat váltott ki.

Charles Saatchi londoni műgyűjtő bocsátotta árverésre a ChristieÍs aukcióján a műalkotást, amelyet 2000-ben 150 ezer fontért - akkor több mint 60 millió forintnak megfelelő összegért - vásárolt meg. A bevételből elmondása szerint művészeti alapítványát támogatja.

A My Bed árát korábban 800 ezer és 1,2 millió font körülire becsülték.

Saját bevallása szerint Emin 1998-ban négy napon át feküdt az ágyban és azzal a gondolattal foglalkozott, hogy öngyilkos lesz, de végül másként döntött és elhatározta, hogy nyomorúságát műalkotássá alakítja át. Amikor Saatchi megvásárolta a művet, azaz az ágyat, ott volt rajta a szennyes lepedő, továbbá egy üveg vodka és egy használt óvszer.

A My Beddel Emin 1999-ben a kortárs brit művészet elismerésére alapított Turner-díj jelöltjei közé került, de azt végül Steve McQueen kapta.

Az aukción 10,2 millió fontért (3,9 milliárd forintért) elárverezték Francis Bacon Tanulmány Lucian Freud portréjához című festményét is. A kép Bacon barátja, Roald Dahl ismert író hagyatékából származik, aki az alkotást 1967-ben 2850 fontért vásárolta meg - a Guardian című lap szerint a Charlie és a csokigyár című könyvének jogdíjából.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu