Őslények kövületeit árverezik el

Őslények, köztük dinoszauruszok, őshüllők és "különleges lények" több tízmillió éves kövületeit bocsátják árverésre Párizsban szeptember 30-án.
A maradványok között lesz egy Ornitholestes, a késő jura korban, több mint 150 millió élt "madárrabló". Ennek a "kicsi", 2,2 méterre növő ragadozó dinoszaurusznak a gerincoszlopát 350-450 ezer euróra (108-140 millió forint) becsülik - olvasható a Sotheby's közleményében. A madárrabló kis emlősökkel, gyíkokkal és madarakkal táplálkozott. Hosszú hátsó végtagjai adták páratlan gyorsaságát és ügyességét, amely félelmetes vadásszá tette - írták a szakértők.

A "különleges lények" között lesz egy hosszú csőrű, éles fogazatú tengeri hüllő, a Stenopterygius quadricius ichthyosaurus. Az 1,9 méteres ősállatnak mind a négy végtagja fennmaradt, értékét 50-70 ezer euróra (15-21 millió forint) becsülik a Sotheby's. Három elegáns, 180 millió éves tengerililiom (Seirocrinus subangularis) kövületére is lehet licitálni. Ezek a burjánzó, planktonevő tengeri állatok, amelyek maradványait természetes kőlapra rögzítették, 75-95 ezer eurót (23-30 millió forint) érnek az aukciósház becslése alapján.

Egy ritka lábasfejű puhatestű állat fosszíliáját is eladásra kínálják: a 135-65 millió éves lény megkövesedett héját, az ammolitet drágakőnek tekintik, értékét "különlegesen intenzív színei, páratlan opálos ragyogása" miatt 45-55 ezer euróra (14-17 millió forint) teszi a Sotheby's.

Cikk ajánló

 • Roham a mosógépekért

  Legjobb esetben is legfeljebb 20 ezer háztartásba kerülhet támogatott, energiatakarékosabb készülék.

 • Öröm és üröm a Balatonnál

  A statisztikák szerint újra felfedeztük a Balatont, de a tóparti kereskedők mást látnak.

 • A legjobb balatoni strandok

  A legtöbb pontot idén a balatongyöröki strand gyűjtötte be.

 • Színcity

  Kortárs művészek festenek egy hónapon át budapesti tűzfalakra.

 • Levendulázz!

  Bár csaknem egy évszázada honos Tihanyban a levendula, az elmúlt pár év alatt valóságos levendulaláz lett úrrá a félszigeten.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan