Kutyaszőrből köt szvettereket

Kutyaszőrből köt szvettereket, sálakat, sapkákat és takarókat egy pribori cseh nő. A bolti asszisztensként dolgozó Marcela Skupníková, aki csak hobbiszinten foglalkozik 20 éve a kutyaszőr ruhadarabokkal, csak élő kutyákról származó, kifésült szőrrel dolgozik, levágott bundával nem.
"Ez nem könnyű, piszkos munka. A gyapjút kézzel kell megmosni, amire a legjobb a kondicionáló kutyasampon, aztán meg kell szárítani" - mesélte Skupniková.

A nő egy 30 éves szovjet gyártmányú szövőgéppel szövi a gyapjúfonalat a kutyaszőrből. Nagyjából másfél óra alatt tud egy fonálgombolyagot elkészíteni hosszú kutyaszőrből, rövidebb szőr esetében a folyamat 3 óra is lehet. Egy kézzel kötött szvetter 3 hónap alatt készül el.

Skupniková szerint a legjobb fonál a újfundlandi, a szlovák kuvasz és a leonbergi kutyák szőréből szőhető, míg a legszebb termékek a berni pásztorkutya bundájából készülnek.

Egy kutyaszőr szvetter átlagban 800 cseh koronába (nagyjából 9 ezer forint) kerül, de az árak a kutyaszőr típusának függvényében változnak.

Skupniková ruhadarabjai elsősorban nem divattermékek, általában inkább kutyáiknak akarnak valami tárgyi emléket állítani a megrendelők.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu