Meghalt a Hitler kalapját megtaposó katona

Egy New York állambeli veteránkórházban a héten 88 évesen meghalt Richard Marowitz zsidó származású amerikai katona, aki a második világháború végén Adolf Hitler müncheni lakásában megtalálta a náci vezér keménykalapját, és mivel épp előző nap szembesült a dachaui haláltáborban a holokauszt borzalmaival, dühében laposra taposta.
"Esküszöm, hogy láttam benne Hitler az arcát" - mondta a veterán egy interjúban, amelyet 2001-ben adott az AP hírügynökségnek.

Marowitzot több társával együtt 1945. április 30-án, Hitler öngyilkosságának napján küldték a Harmadik Birodalom vezetőjének müncheni lakásába, hogy átkutassák. Az akkor 19 éves cserkész az egyik szoba egyik szekrényében, egy székre állva találta meg a fekete selyemből készült keménykalapot az A. H. monogrammal. Marowitz még az előző nap Dachauban látott borzalmak hatása alatt állt, s dühében addig ugrált a kalapon, amíg laposra nem taposta.

Későbbi élménybeszámolóiban gyakran viccelődött azzal, hogy Hitler azért vetett véget az életének, mert megtudta, hogy "egy vézna zsidó kölyök taposta meg kedvenc kalapját".

A katona megtartotta és magával vitte a keménykalapot Amerikába, és sok évvel később magával vitte azokra az előadásokra is, amelyeket a háborúról és a holokausztról tartott az Albany környéki iskolákban.

Hitler kalapjának történetéről könyv és 2003-ban Hitler kalapja címmel dokumentumfilm is készült az Egyesült Államokban.

Richard Marowitz kérésére a család egy múzeumnak adományozza a fejfedőt - közölte a háborús veterán fia, Larry Marowitz.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu