Súlyos vonatbaleset Bajorországban

Egymásba rohant két személyszállító vonat kedd reggel Bajorországban, a súlyos balesetben kilencen meghaltak és nagyjából 150-en megsebesültek.
A baleset a Holzkirchen-Rosenheim vasútvonalon történt, Bad Aiblingnál. A Meridian vasúttársaság szerelvényei egyelőre ismeretlen okból ütköztek össze frontálisan az egyvágányos vonalon. Az egyik vonat kisiklott, és több kocsija felborult.

A legújabb jelentések szerint emberi hiba okozhatta a balesetet. További részletek itt.

A Bayerische Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaság jelentése szerint 55-en súlyosan, nagyjából százan könnyebben megsérültek.

A BR szerint a reggel 7 óra körül történt baleset túlélőit nagyjából 12 órára elszállították a helyszínről, és röviddel dél után megkezdték a 9. holttest kiemelését a roncsok közül. A mentés lassan haladt, mert a Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín nehezen megközelíthető, a sérültek többségét csak mentőhelikopterrel lehetett elszállítani.

A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak közöttük. Ugyancsak a szünet miatt a vonatokon valószínűleg kevesebben utaztak, mint egy átlagos munkanapon.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter délben felkereste a baleset helyszínét. Alexander Dobrindt röviddel a szemle előtt tett sajtónyilatkozatában szörnyű katasztrófának nevezte a történteket, és a szövetségi kormány nevében kifejezte együttérzését az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. Elmondta: a soron következő vizsgálatoknak kell majd megállapítaniuk, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet.

A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak. A mentési munkálatok vezetői a szövetségi közlekedési miniszterrel és a tartományi belügyminiszterrel együtt délután sajtótájékoztatót tartanak.

A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta, amikor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. A katasztrófában 41 ember halt meg.

A fekete dobozok elemzése tárhatja fel a bajorországi vonatszerencsétlenség okát

Csak a fekete dobozok adatainak elemzésével lehet megállapítani a Bajorországban kedden történt vonatszerencsétlenség okát, a három berendezés közül kettőt kiemeltek a roncsok közül, a harmadikat még keresik - hangzott el a helyszín közelében fekvő Bad Aiblingban tartott sajtótájékoztatón.

A szakaszon volt olyan berendezés - PZB 90 típusú, úgynevezett pontszerű vonatbefolyásoló rendszer -, amely az ilyen helyzetek elkerülését szolgálja.

Mindkét vonat menetrend szerint indult el, és a közeli Kolbermoorban kellett volna kikerülniük egymást - tette hozzá Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint egyelőre nincs információ magyar érintettről a balesetben, a müncheni főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a német hatóságokkal.

A legutóbbi európai vonatbalesetek

2013. július 24. – Spanyolország: Kisiklott egy vonat az észak-spanyol-
országi Galícia autonóm közösség fővárosa, Santiago de Compostela pályaudvara közelében. 80 ember meghalt, 145-en megsérültek.

2014. február 8. – Franciaország: Alpes-de-Haute-Provence megyében siklott ki egy vonat. Ketten meghaltak, kilencen megsérültek.

2014. augusztus 1. – Németország: Személyvonatba hajtott egy tehervonat Mannheim főpályaudvarán, a balesetben 35 ember sérült meg, négyen súlyosan.

2015. november 14. – Franciaország: A túl nagy sebesség miatt siklott ki a francia gyorsvasút (TGV) egyik szerelvénye Eckwersheimnél, a német határnál, heten meghaltak, tizenegy ember súlyosan megsérült.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu