Hány tehetséget bír el egy ország?

Azt mondta Malek Andrea, hogy elege van a tehetségkutatókból, mert egy ilyen kis ország kis piaca nem bír el ennyi új énekest. Miattuk van ugyanis, hogy a profiknak nem jut elég munka.
Malek Andrea nemrég még a Voice című televíziós tehetségkutatónak volt az egyik mestere, és ebben a minőségében az volt a dolga, hogy új tehetségeket fedezzen fel, gondozza és bátorítsa őket, egyengesse útjukat a karrier felé. Akik azután, amint azt az énekesnő most mondja, kiszorítják a régi tehetségeket, elveszik előlük a megélhetést.

Mondjuk úgy, hogy elszívják a régiek elől a levegőt.

Ebben a kérdésben egyébként mindenkinek igaza van. Még annak is, aki azt kérdezi, hogy hány tehetségre van szüksége egy országnak. Énekesekre gondolunk most elsősorban, arany torokkal és csodálatos hanggal megáldott tehetségekre, merthogy jó mérnökből, közgazdászból, orvosból, vagy éppen tanárból soha nem lehet elég.

Énekesből azonban nagy valószínűséggel már most több van, mint amennyire szüksége van az országnak. Azt persze nehéz lenne megmondani, hogy pontosan hány énekesre van szükség egyáltalán, hány zenekart képes eltartani a lakosság, mennyit bír el a közönség. Nyilván nincsenek objektív számok ezzel kapcsolatban, már csak azért sem, mert a közönség dönti el, hogy ki az, akit szívesen hallgat, veszi a lemezeit, elmegy a koncertjeire.

Teljesen persze ez sem igaz, és nem, csak azért, mert lemezt már alig veszünk - a letöltések korát éljük, vegyük már észre, hogy megváltozott a világ.

Ráadásul más gond is van, minthogy sok az eszkimó és kevés a fóka. Az például, hogy a kereskedelmi tévék, valamint a velük szövetséges bulvármédia futószalagon szállítják a friss húst. Az új arcokat, akiknek többnyire a hangjuk is új.

Tudjuk ezt is régről: változatosság gyönyörködtet.

Van ok hát a régieket félteni, már csak azért is, mert ők egyszer már letettek valamit az asztalra. És ha már egyszer (vagy többször) letettek valamit, úgy érzik, joguk van el is venni onnan ezt-azt.

Más kérdés, hogy az újaknak is joguk van ott lenni az asztal körül. Ilyen a világ, nincsenek bérelt helyek, vagy, ha vannak, akkor az nagyon nem egészséges.

Malek Andrea nem új énekes, nem fogható rá, hogy mások elől venné el a lehetőséget. Igaz, nem is annyira régi, hogy ne lenne szüksége minden lehetőségre. Neki is nézettséget és ismertséget hozott a Voice című műsor, anyagilag is nyilván megérte, úgyhogy már csak emiatt is jó lenne tudni, hogy akkor most mi a helyzet: jó-e az, hogy állandóan jönnek az újak, akik még hamvasak és romlatlanok, vagy egyedül a régi az, ami üdvözítő, mert az már bevált, és tudjuk, hogy mire számíthatunk.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu