Forradalmian új magyar szövegolvasó és -szerkesztő program látássérülteknek

A világon elsőként Budapesten próbálhatják ki a vakok és gyengénlátók azt az új szoftvert, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes, és amely a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőséget is nyújt.
A világújdonságnak számító Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló programot (DEX) a Fehér Bot nemzetközi napja alkalmából mutatták be Budapesten. A szoftvert a T-Online támogatásával az Informatika a látássérültekért Alapítvány fejlesztői készítettek el a Budapesti Műszaki Egyetem kutatásait felhasználva.

A DEX a látásproblémákkal küzdők által használt beszélő programokat korszerűsíti úgy, hogy lehetővé teszi a letöltött dokumentumok hangfájlba (mp3 formátumba) rögzítését, amit később internetkapcsolat nélkül, hordozható lejátszókon vagy a számítógépen is meghallgathatnak. A DEX lehetőséget biztosít arra is, hogy akár utazás közben hallgathassanak végig egy-egy internetről letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt.

A rögzítésen túl a program a meghallgatás élményét is javítja azzal, hogy a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőségeket is nyújt. A felhasználó megváltoztathatja a beszélő hangkarakterét, a hangerőt, a hangmagasságot, a beszédsebességet, illetve önállóan definiálhat szereplőket, akikhez a beszédtulajdonságok összességét beállíthatja.

– Az új szoftver használata nemcsak a rendszeres számítógép-felhasználók számára jelent könnyebbséget, hanem olyan idős, az öregedéssel járó látásromlás, vagy cukorbetegség miatt csökkent látóképességű embereknek is segítséget nyújt, akik korábban kizárólag hangoskönyvek útján tudták bővíteni ismereteiket – mondta Szuhaj Mihály, az Informatika a látássérültekért Alapítvány elnöke. „Számukra lehetővé válik, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtár teljes választékát felolvastassák: letöltsék, és CD-ről vagy mp3 lejátszóról bármikor meghallgathassák.”

A szoftver Windows XP operációs rendszer alá készülő alkalmazás, felhasználói felülete optimálisan együttműködik a látássérült felhasználók által használt képernyőolvasó és képernyőnagyító programokkal, és tartalmazza a Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén kidolgozott Profivox fantázianevű beszédszintetizátornak külön erre a célra kifejlesztett verzióját, mely egy 30 éve folyó kutatás egyik jelentős állomása.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu