RETRO RÁDIÓ

Brutális: 305 helyszínre riasztották tegnap a tűzoltókat, ma is okozhat gondot az ónos eső





Több megyére még ma is a sárga fokozat van érvényben az ónos eső miatt. Csak a legfontosabb esetben induljunk útnak autóval.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.28.
időjárás

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de kisebb körzetekben északkeleten, illetve késő délután a Dunántúlon kevesebb felhős is lehet. Előbb a Dél-Dunántúlon várható csapadék, ami később az Alföldre, majd az Északi-középhegységre is átterjed. A legtöbb helyen eső várható, de néhol előfordulhat havazás is, illetve a fagypont alatti területeken újra visszatérhet az ónos eső. Az Északi-középhegység északi felén és a magasabban fekvő helyeken havazás is várható. Emellett késő este az Észak-Dunántúlon is elered az eső. A többnyire mérsékelt délkeleti szél az Észak-Dunántúlon időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +4 fok között változik, északkeleten lehet nagy területen fagypont alatt. Késő estére –5, +3 fokra hűl le a levegő.

Ha tehetjük, akkor még ma se induljunk útnak autóval MTI/Rosta Tibor

305 beavatkozás az ónos eső miatt

A tegnapi ónos eső miatt a tűzoltókat összesen 305 helyszínre riasztották. A legtöbb munkát a jég súlyától kidőlt fák, letört ágak adták a tűzoltóknak. Utakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre, autókra, házakra és vasúti sínekre dőltek az ónos esőtől leszakadt faágak, amelyeket a tűzoltóknak kellett eltávolítaniuk. A beavatkozások kétharmadára Csongrád-Csanád megyében, egyharmadára pedig Békés megyében volt szükség. A tűzoltóknak a legtöbb munkája Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Békéscsabán, Orosházán és Tótkomlóson volt.

A tűzoltók nyolc árokba csúszott és öt elakadt járműnél is beavatkoztak.

Gádoros, 2021. december 27.
Autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esőben a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én
MTI/Rosta Tibor

Az elektromos vezetékekre dőlt fák miatt átmenetileg több ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás, ezeket a szolgáltató helyreállította, amint a tűzoltók megtisztították a sérült vezetékek, trafók környezetét a veszélyesen megdőlt ágaktól.

Tegnap este háromnegyed tizenegykor visszavonták az ónos eső miatt kiadott meteorológiai riasztást, azonban az előrejelzések szerint a mai nap is várható riasztás ónos eső miatt.

Az autósok indulás előtt nézzék meg a met.hu oldalon, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás és ennek megfelelően tervezzék meg az útjukat.

Többfelé ismét figyelmeztetés van érvényben

Több megyére ismét figyelmeztetést adott ki az ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzés szerint Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben első fokú figyelmeztetés.

Azt írták: a Duna vonalának tágabb térségében a délelőtti órákig előfordulhat ónos szitálás. Késő délutántól az Alföld északi felén, a főváros térségében, később pedig az Északi-középhegység környezetében is várható ónos eső. Ennek pontos mennyisége bizonytalan, így az említett térségekben akár másodfokú riasztást is kiadhatnak.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a kedden várható ónos eső mennyisége az elmúlt napokban mértnél valószínűleg jóval kevesebb lesz.

Kitértek arra is, hogy kedd este az Északi-középhegység térségében újabb havazás kezdődik. Ezt idővel délnyugat felől egyre többfelé fagyott eső, ónos eső váltja fel, és a havazás az északkeleti határvidékre korlátozódik. A térségben kedd éjfélig maximum 3-4 centiméter friss hó várható – írta a meteorológiai szolgálat.





Ezeket olvastad már?
Sivatagi por és zivatar: három vármegyére is riasztást adtak ki

Sivatagi por és zivatar: három vármegyére is riasztást adtak ki

Rosszul indul a hét: több vármegyére is riasztást adtak ki

Rosszul indul a hét: több vármegyére is riasztást adtak ki

Hózápor és riasztás: hétvégére elromlik az idő

Hózápor és riasztás: hétvégére elromlik az idő

Időjárás: Sándor, József és Benedek hűtlenek a nevükhöz, jönnek a mínuszok

Időjárás: Sándor, József és Benedek hűtlenek a nevükhöz, jönnek a mínuszok

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás