Kötcse: fideszes politikusok és értelmiségiek tanácskoztak

„Új kezdet” címmel, hetedik alkalommal tanácskoztak vasárnap a Somogy megyei Kötcsén a fideszes politikusok és a párthoz közel álló értelmiségiek - olvasható a fidesz.hu-n. Orbán Viktor szerint új jobboldali kultúrára van szükség.
A portál tudósítása szerint Granasztói György történész az előadásában hangsúlyozta: a mostani választáson nyilvánvaló győzelem született demokratikus keretek között. A 20 éves folyamat, a felemás rendszerváltozás befejeződött és forradalmi esély nyílt a nemzeti egyetértés megteremtésére.

Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt 20 évben zajló "szellemi polgárháború" befejeződött - vagy nagyon csökkentett formában folytatódik -, és esély van arra, hogy példamutató építkezés kezdődjön, helyre álljon a "politikum". A kétharmad üzenete az, hogy az emberek egységet akarnak - fogalmazott. Lánczi András filozófus a nép, a legitimáció, és a kormányzás összefüggéseiről beszélt. "A nép jóléte a legfőbb törvény" - idézte Cicero szavait és emlékeztetett arra: mindig vitatott, hogy mi tekinthető közügynek.

Véleménye szerint az elmúlt 20 év egyik ellentmondása a hatékonyság és a legitimitás közti feszültség. Azért veszített a baloldal ilyen csúfosan, mert nagyon komolyan vette, hogy ők hatékonyak akarnak lenni, de közben elherdálták rendelkezésükre álló legitimitás maradékát is. A hatékonyság és legitimitás ollója oly mértékben szétnyílt, hogy végül erkölcsi kérdéssé egyszerűsödött le a mai politika - mondta a filozófus.


Mikola István, a Fidesz parlamenti frakciójának vezető-helyettese érkezik a hetedik alkalommal megrendezett kötcsei találkozóra a Dobozy-kúriához

Tellér Gyula szociológus előadásában kifejtette: az 1990-es első szabad választásokon a kormányzati, és vele az intézményalakítási hatalom a rendszerváltó polgári kormány kezébe került, viszont minden más hatalom a régi rend uralkodó osztályának a kezében maradt: a sajtó, a közvélemény befolyásolásának hatalma, az "eszmék termelésének" intézményei, maguk, a termelő eszközök, az igazgatás intézményei. A régi hatalmat segítette a négy évtized szocializmusa által az emberek fejébe plántált ítélkező, mozgósító képzet.

Mint mondta, az elmúlt két évtizedben az igazi harc a szavazatokért folyt, az ígéretek az ellenfél túllicitálását szolgálták, kevésbé az igazságot és a teljesíthetőséget. Úgy látja: a politikai erők "élet-halál harca", a szavazatszerző ígéretlicit, a külső források stabilizációs célú bevonása, az alacsony gazdasági teljesítmény, a mindezt átható mentális struktúrák egyetlen rendszerré álltak össze az elmúlt két évtizedben. Tellér Gyula szerint Orbán Viktor e rendszer szavazók általi leváltásáról beszélt. Egyénelvű rendszer helyett közösségelvű rendszer kell - hangsúlyozta a szociológus.


Orbán Viktor: új jobboldali kultúrára van szükség

A Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság a jövő héten elkészíti első részjelentését, ami után néhány napon belül minden bizonnyal azonnali intézkedésekre lesz szükség - közölte Orbán Viktor a hetedik kötcsei találkozón vasárnap. A zárt tanácskozásról a fidesz.hu közölt tudósítást, amely szerint az új miniszterelnök szólt arról is, hogy a régit megőrző, de új, modern jobboldali kultúrára van szükség.

Orbán Viktor beszédében jelezte, az Országgyűlésre és a kormányra egyaránt komoly munkát ró, hogy valószínűleg azonnali intézkedésekre lesz szükség - olvasható a fidesz.hu weboldalon. Leszögezte: nem szabad késlekedni, mert előttünk van Görögország példája, amelyből okulni kell. A kötcsei találkozó fontosságát a kormányfő azzal támasztotta alá, hogy "most van még néhány nap arra, hogy a nagy összefüggéseket is rögzítsük", ezért lényegében egy munkamegbeszélésnek tekinthető a tanácskozás a somogyi településen.

A miniszterelnök - a Fidesz-honlap tudósítása szerint - hat fontos kérdésre hívta fel a résztvevők figyelmét: kimondható-e, hogy történelmi időket élünk, használhatjuk-e a forradalom szót, mit ért el a forradalom, mi a társadalmi szerződés fogalma, mi a modern jobboldal feladata, végül pedig arra, milyen segítséget tudnak adni a kötcsei találkozó résztvevői.

Az első kérdéssel összefüggésben Orbán Viktor párhuzamot vont az 1950-es évek végi franciaországi és a mai magyar helyzet között. A francia pártok rendszere akkoriban nem volt képes megbirkózni a feladatokkal, a kormányzati válsággal, a politikai rendszer tehetetlennek bizonyult, megbénult a demokrácia - fejtette ki. A mai magyar helyzet kapcsán pedig hangsúlyozta: nemcsak az elmúlt nyolc év kormányzásával szemben léptek fel a választók tavasszal, hanem ez egy "rendszerellenes akaratnyilvánítás" is volt. Az ország működőképességét és a kormányzás hatékonyságát helyre kell állítani - mutatott rá, azzal, hogy szerinte nem túlzás mindezt történelmi eseménynek nevezni.

Orbán Viktor a tavasszal történteket kétharmados forradalomnak nevezte, ami alkotmányos keretek között ment végbe. Különbséget tett a polgári, valamint a mindig véres bolsevik forradalmak között, és történelmi tettnek nevezte, hogy a forradalmi hangulatot sikerült becsatornázni a demokráciába. - Ezt az eredményt ellenfeleink nem tudják megkérdőjelezni - mondta.

Amit a forradalom elért, az az új társadalmi szerződés - folytatta beszédét a miniszterelnök. Szerinte az eddigi status quo alapja a társadalmi szerződés hiánya volt, ehelyett elitpaktumok sorozata jellemezte a rendszerváltás óta eltelt időszakot. Az új társadalmi szerződést meg kell védeni, "mi ezen az alapon állunk" - mondta.

Orbán Viktor közölte: az angolszász országok után a magyarok következnek individualizmus tekintetében, ezért nem a nemzeti egység, hanem a nemzeti együttműködés rendszeréről beszélünk, amelynek erősítése egyénileg is mindenki érdeke. A modern jobboldal számára szükséges, de már nem elegendő a régi, hagyományos magyar nemzeti keresztény kultúra, amely 1945 előttről származik, és túl nagy ívet fog át - fogalmazott a miniszterelnök. Itt már egy egyszerű restauráció nem segít, hiszen egész nemzedékek maradtak ki ebből a kultúrából: a régit megőrző, de új, modern jobboldali kultúrára van szükség - emelte ki.

Végezetül arról beszélt, hogy nem szabad azt hinni, végleg győztek, nem szabad gőgösen bánni az ellenfeleikkel. - Küzdelmek vannak előttünk, hiszen nem engedhetjük meg, hogy a kétharmados forradalom egy egyszerű választási győzelemmé silányuljon. A magyar jobboldali kultúrát frissíteni kell művekkel, díjakkal, ünnepekkel, de ezt már önöknek kell megtenniük - mondta a kötcsei találkozó résztvevőinek Orbán Viktor.

Vasárnap tartották a hetedik kötcsei találkozót, ahol fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar tagjai értékelték az elmúlt húsz, illetve nyolc évet, és tanácskoztak az elkövetkező kormányzati ciklus teendőiről. A kötcsei pikniket 2004 óta évente rendezik meg a Somogy megyei településen, a tanácskozások nem nyilvánosak.


Balog Zoltán: szeptemberben is lesz találkozó

Szeptemberben is megrendezik a polgári, nemzeti, keresztény értelmiség találkozóját Kötcsén, a vasárnapi egy rendkívüli találkozó volt a kormányzati munka kezdetén - mondta el Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A fideszes politikus a vasárnapi rendezvényen előadásában - tájékoztatása szerint - kiemelte: azért tartottak most egy rendkívüli találkozót a Somogy megyei településen, mert úgy gondolták, hogy a kormányzati munka elején fontos, hogy polgári, keresztény, nemzeti értelmiséggel szót ejtsenek azokról a közös feladatokról, amelyekben részt vesznek, várják közreműködésüket.

A kormány sikere azon múlik, hogy a választópolgárokat mennyire sikerül bevonni az elkövetkező időszak munkájába. Annak a meggyőződésnek kell érvényesülnie, hogy amit a kabinet elér, amit sikerül a célkitűzésekből megvalósítania, az közös munkának eredménye - mutatott rá a kormánypárti politikus.

A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság a jövő héten elkészíti első részjelentését, ami után néhány napon belül minden bizonnyal azonnali intézkedésekre lesz szükség. A zárt tanácskozásról a fidesz.hu közölt tudósítást, amely szerint az új miniszterelnök szólt arról is, hogy a régit megőrző, de új, modern jobboldali kultúrára van szükség.

Orbán Viktor beszédében jelezte, az Országgyűlésre és a kormányra egyaránt komoly munkát ró, hogy valószínűleg azonnali intézkedésekre lesz szükség. Leszögezte: nem szabad késlekedni, mert előttünk van Görögország példája, amelyből okulni kell. Balog Zoltán arra a kérdésre, hogy most is közlik-e majd Orbán Viktor beszédét a Nagyítás című hetilapban, mint az előző kötcsei találkozó után, azt mondta, hogy ezekről a dolgokról érdemes a nagyobb nyilvánosságot is tájékoztatni.

A vasárnapi, hetedik találkozót Új kezdet címmel rendezték a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hermina Szalon, a Belvárosi Polgári Szalon, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Barankovics István Alapítvány szervezésében. A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök mellett előadást tartott Tellér Gyula szociológus, Lánczi András politológus és Granasztói György történész. Felszólalt Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselője.

Balog Zoltán elmondta: a rendezvényen megjelent Mádl Ferenc és felesége, Csoóri Sándor, Duray Miklós, Schmitt Pál és felesége. Ott volt Hende Csaba honvédelmi, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szőcs Géza, aki várhatóan a kulturális területért felel majd. Részt vett a találkozón a Mocsai Lajos, a Veszprém férfi kézilabda csapatának edzője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu