Tudta-e a Balatonról?

A tó magyar neve a szláv „blato” (mocsár, láp, sár) szóból ered. Latin neve, a „Lacus Pelso” magyarul sekély tavat jelent.

Vulkánok által ölelt, de nem vulkanikus

A Balaton szikes tó, hasonlóan a Fertő tóhoz és a Velencei-tóhoz. A környékén található vulkanikus maradványok a tó keletkezése előtti földtörténeti szakasz emlékei. Az egykori tűzhányók emlékét őrzi többek között a badacsonyi bazalt­orgona, a tihanyi gejzírkúpok, vagy a tó körüli hévízi hőforrások. Gyógyfürdők is találhatók a Balaton környékén például Hévízen, Kehidakustányban, Zalakaroson.

„Elbillen” a tó vízszintje

A viharjelzés (Balaton és Velencei-tó) az interneten
is megtekinthető a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület honlapján.
Érdekes, a szél által létrehozott jelenséget figyelhetnek meg a tónál. A tóra hosszanti irányban órákon át fújó délnyugati szél a víztömeget északkelet felé tolja el. Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgásra 1962. május 4-én került sor, amikor 9 óra alatt Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-t emelkedett. Tartós északi szél esetén keresztirányú elmozdulás is lehetséges, ennek eddigi legnagyobb mért példája 52,7 cm-es vízszintcsökkenés volt Alsóörsnél, 37,5 cm-es növekedéssel Siófoknál.


Dél felé dőlő fák

A Balatonnál uralkodó széliránynak megfelelően (a Keszthely és Tihany közötti medencében északi, Tihanytól keletre északnyugati) a tóparti fák gyakran dél felé dőlnek (lásd például a tihanyi mandulásokat).


Ha fúj, ha nem...

A legszelesebb hónap április, a legkevesebb szél szeptemberben van a tónál.


Mennyi víz is van benne?

A Balaton közel kétmilliárd köbméteres üres medrét a Duna budapesti középvízhozamával (2300 köbméter másodpercenként) 10 nap alatt lehetne feltölteni.


Közel kétméteres hullámok

A hullámok meredekek a Balatonon, és a hegyek közül hirtelen támadó szél határása gyorsan alakulnak ki a tavon. Az eddig legmagasabb hullámok partközelben 1,82, a meder közepén 1,95 méteresek voltak. A hullámok hossza 2-12 méter között mozog. A szél olykor hamar el is áll a Balatonon, ilyenkor még 2 órába telik, mire elcsendesednek a hullámok.


Könnyen melegszik

A sekély vízű tó a napsütés hatására hamar felmelegszik. A vízhőmérsékletet hivatalosan Siófoknál, egy méter mélységben mérik. A Balaton nyári maximális hőmérséklete 28-29 fok is lehet.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu