RETRO RÁDIÓ

„Egy merőben új valóságra ébredtünk”: a riadt emberek a metróba menekültek, Kijevben kijárási tilalom lépett érvénybe





Kijev polgármestere éjszakára kijárási tilalmat rendelt el. Eközben az ukrán szakértők attól tartanak, hogyha az orosz hadsereg akárcsak véletlenül eltalálja az atomerőműveket, világméretű katasztrófa történhet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.24.
háború

Egy újabb Csernobil is bekövetkezhet

Az ukrán katonák akár az életük árán is megakadályozzák, hogy világméretű katasztrófa történjen, miután az orosz hadsereg megpróbálta elfoglalni a lezárt csernobili atomerőmű környékét – olvashatjuk a CNN honlapján.

„Ha Oroszország tovább folytatja a háborút, akkor megtörténhet egy újabb Csernobil” – írta az ukrán külügyminisztérium a közösségi oldalán.

Az oroszok által megtámadott területen nagyon sok atomerőmű van, amit akár véletlenül is eltalálhatnak az Ukrajnát támadó orosz csapatok. Ukrajnában négy atomerőmű van, bennük 15 atomreaktor. A zaporizzsjai, a rivnei, a hmelnickiji és a dél-ukrajnai erőművek az ország energiaellátásának 52 százalékát biztosítják. Ha ezek közül akár egy is felrobban, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Kijárási tilalmat rendeltek el Kijevben

Mindeközben Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere este 10 és reggel 7 között kijárási tilalmat rendelt el, amit a Facebook-oldalán jelentett be. Tömegközlekedés a kijárási tilalom alatt nem lesz, a metróállomások azonban éjjel-nappal nyitva tartanak, mint óvóhelyek.

A metróállomásokon egyébként már most óriási tömeg van, a riadt lakosok óvóhelyként használják ki a föld alatti állomásokat. A CNN riportere egy nővel készített interjút a metróba menekültek közül.

Egy merőben új valóságra ébredtünk reggel ötkor és rá kellett döbbennünk, hogy a világ többé nem az a biztonságos hely, ami eddig volt” – mondta az ukrán nő. – „Nehéz elhinni, hogy a szomszédaink teszik ezt velünk, hiszen ki gondolná, hogy egyszercsak idejönnek, elveszik a földünket és meg akarják mondani, hogy mit tegyünk”.

A támadás számokban

Az Ukrajna ellen elkezdett offenzíva első napján, csütörtökön az ukrán katonai infrastruktúra 74 földi objektumának megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi tárca.

Ezek között 11 katonai reptér, három harcálláspont, egy haditengerészeti bázis, 18 SZ–300-as és Buk légvédelmi rakétarendszerhez tartozó lokátorállomás szerepelt. A tárca szerint az orosz erők egy harci helikopter és négy Bayraktar TB–2-es csapásmérő drónt is lelőttek.





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás