Mikszáth Kálmán novellái a vérünkben vannak

A Balóthy-domínium is a sokszor megénekelt családtörténet. Mikszáth birtoka ma magántulajdon. A Mikszáth-sorozat következő, 20. kötete, A Balóthy-domínium és más elbeszélések már kapható az újságárusoknál!
Horpács Nógrád megyében fekszik, kicsiny, rendezett település, első látásra sem­mi különleges nincs, ami felkelthetné az erre utazók figyelmét. És mégis sokan járnak ide  – itt van ugyanis Mikszáth Kálmán egykori birtoka és a rajta fekvő ház, amelyet a Jókai élete és kora című kötetért kapott honoráriumból építtetett.

A kúria viszonylag jó állapotban van, de érezhetően kevés pénz juthat a fenntartására, bár felújították, és két szobor is került ide az elmúlt két évtizedben. Benn erős dohszag fogad, a hűvös udvarházban Mikszáth-relikviák közt bolyongunk, rendben van tartva a múzeum, de nincs állandó gondnok, úgy kellett előkerítenünk a szomszéd utcából a különben készséges és kedves hölgyet, aki megmutatta nekünk a kiállítást. 

Megtudtuk, hogy maga a terület, ahol az épület és mellette a Szontágh-ház is áll, már 1998 óta magántulajdonban van. Feltehetően a birtok kezelése már meghaladta a fenntartó lehetőségeit, a múzeum viszont így megújulhatott. A szomszédos kocsmában megtudjuk, hogy sejtésünkkel ellentétben elég sokan keresik fel a Mik­száth- lakot, van úgy, mondja a kocsmáros, hogy naponta tíz busz (főleg diákok) is érkezik a faluba.


Ami a jó novellát illeti

Grecsó Krisztián 
író, szerkesztő
Az igazán jó elbeszélés úgy jön világra, ahogy a vers: képtelen helyzetben, váratlanul. És amilyen komisz érkezésében, olyan fukar lesz egész életében is. A jó novellának titkai vannak, olyan, mint egy kikapós, öntörvényű asszony. A férfi csak nézi, bámulja, és nem érti, hogy mitől ennyire jó vele, miért nem lehet mozdulni mellőle… De hogy ne bölcselkedjek tovább Kálmán bácsi modorában, inkább pontokba szedem önöknek, hogy is van ez.

Egy: az igazán jó novellát nem lehet elfeledni. Kettő: nem lehet először olvasni. Három: nem lehet megfejteni sem. Mit jelentsen ez? Előbb azt, hogy elfeledhetjük a hősök nevét, a régi filmeket, még a saját életünket is elfeledhetjük, de az igazán jó novella fordulatai örökre megmaradnak a fejünkben.

Aztán: a jó elbeszélés már első olvasásra is ismerős! Olyan, mintha az emberiség közös tudásából merítette volna az író. Mi is tudtuk a sztorit, mielőtt megszülettünk volna, csak az ő zsenije hozta onnan át ide, ebbe a világba.
Harmadszor: a jó novella nehezebb a saját súlyánál. Egyszerű, néha ki-be dőlő mondatokból áll (Mikszáthnál is), és őszintén szólva nem érteni, melyik bekezdésben történik meg a csoda. Egyszerűen nem tudni, mitől jó. 

Másfelől közelítek. Nincs az az isteni novellista, akit mindig megihletne az írók leghűségesebb múzsája: a lapzárta. Mikszáth Kálmánra ez különösen igaz. A befutott író könnyű kézzel és önfeledten írt rövid beszélyeit ajánlom most önöknek, és ezeket persze akkor is lehet élvezni, ha nem szállt el fölöttük az angyal (A Cserváry Ákos hű felesége, mondjuk), hiszen ott is vannak finomságok. Milyen érzékien van megírva, ahogy az asszony megadja magát a vágynak!

De azért mégis az olyan remeklések a kedvemre valók, mint A Balóthy-domínium az elpazarolt birtokkal, földdel, melynek utol­- só virágcserépnyi darabját a kisunoka… de hát ismerik. A vérünkben van, népmese, a mi közös borzasztó és mégis szerelmes magyar sorsunk ez.  
 

Könyvsorozat - 22 kötet 

A Kossuth Kiadó 22 kötetes, díszkötéses könyv-sorozata Mikszáth Kálmán előtt tiszteleg. A könyvsorozat médiatámogatója a Metropol hírújság. A 20. kötet, A Balóthy-domínium és más elbeszélések már kapható. A kö­vetkező kötet (Az igazi humoristák. Írói arcképek) két hét múlva jelenik meg. A kötetek nem kerülnek könyvesbolti forgalomba. Az újságárusok­nál megve­heti őket.

A kötetek kétheten­te szerdán jelennek meg. Elő is fizethet közvetlenül a kiadónál. Tel.: 06/1-225-8400, 225-8401, 201-9582, e-mail: kossuth-vevo­szolg@t-online.hu

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu