A szerelmes levelek elveszett művészete

Amikor egyes iskolákban már nem is tanítanak folyóírást, a ritkán látott, kézzel írott levelek közt a szerelmes levél valódi fehér holló.
Ha valami igazán egyedivel szeretné a Valentin-napot köszönteni, azt tanácsoljuk, írjon kézzel szerelmes levelet. Igen, levélpapírra. Tollal, ha még emlékszik, hogy is megy ez. A Facebook idejében egy kézzel írott szerelmes levél az érzelmek hőfokának kitűnő kifejezője lehet. – Amikor valaki szerelmes levelet ír, világosan látszik, hogy erőfeszítéseket tesz azért, hogy hatásos legyen a végeredmény – mondja Azadeh Aali pszichológiaprofesszor. 

– Amikor az ember SMS-t kap, nem tudja, hogy azt vajon csak neki írták, vagy esetleg több embernek is elküldték egyszerre. Egyáltalán, hány ember tudja barátainak és ismerőseinek pontos címét? – mondja.

Szerelmes levelet már az ókori Egyiptomban is írtak, ma pedig voltaképpen minden második popdalt felfoghatjuk így is. Ami évezredeken átívelően hasonlóságot mutat minden szerelmes levél között, az a feladó erőfeszítése arra nézvést, hogy szíve hölgyét bókokkal halmozza el, miközben felfedi a küldő valódi érzelmeit is.

– Nem akarom kisebbíteni egy szerelmes SMS vagy e-mail jelentőségét, de van valami utánozhatatlanul romantikus abban, ha az embernek van egy kézzel írott levele, amit szerelmétől kapott – vélekedik Tracy Steinberg New York-i randiszakértő.

A tudomány hasonlóan vélekedik a témáról. Ráadásul azok a rövidítések és egyéb stílusjegyek, amelyek a gépelést jellemzik, nem tartogatják ugyanazt a szépséget, mint ami egy kézzel írott levél esetében megvan. Dianne Gottsman nemzetközi etikettszakértő úgy érzékelteti, milyen hatást gyakorol valakire az, ha egy szerelmes mailt és egy kézzel írott szerelmes levelet mutatnak neki, mintha egy randira szép frizurával és elegánsan, vagy kócos hajjal, ápolatlanul érkeznénk. 

Szerelmes levelek elemzése

Egy pszichológus és Karafiáth Orsolya költő elemezte kérésünkre a leveleket

Latinovits Zoltán levele Ruttkai Évához 

Évának,  Amerikába, 1975. július                                                                                                            

Merre csavaroghatsz drágám, és vajon gondolsz-e ránk, akik nagyon egyedül vagyunk, Bagóval egymásra utaltak, tehetetlen. (…)

Egyedül vagyok. Akárhogy is történt és történik: Hozzád tartozom. Azt hiszem, ez el van végezve. Elvégeztetett. (…)

Nincs nyaralás. Az emlékek miatt, amik most befednek és ellepnek, a múlás miatt, amit percnyi pontossággal mérek fel és nyugtázok. Múlunk és nem mulatunk. Az idő múlatja kedvét rajtunk. (…)

(…) Meleget kell egymásra fújnunk. Szeretetkötelekkel kell összekötnünk magunkat. Hideg a világ. Kihunynak a tüzek. Kell a tűz. Kell a fény. Kellünk egymáshoz. Hajtson egymáshoz a vihar. Kergessen egymáshoz a csend. (…) Naponta húzom fel a múlt kútjából az emlékvödröket. Vödörnyi szépet, csigát, kacskaringót, kéket, sárgát, hajnalt, alkonyt, a régi szelet és a régi színeket. 

(…) Úszom a vízben: a múlt fájdalmas simogatása. Kék könnyek tava. Benne a mi szerelmünk, a mi könnyeink is. Benne a régi szép sudár árbocok, a régi vitorlák tükörképe. Kagylók a nyakadról. A víz csillogása szíved csillogása. A szél hártyája a vízen: kezed nyoma. Lúdbőrzik a víz, mint a bőr. Mindenütt a mi tükörképünk. Mint a lidérc kóvályog a vízben, víz felett, a balatoni égen. (…) Úgy hiszem, szárnyverdesve, topogva, ágaskodva, szeretlek. Ha még vagy. Ha neked ez elég. Ha Te is így akarod. Ha van még idő. Zoltán

Karafiáth Orsolya a levél kapcsán:
A legszebb szerelmes leveleket mindig akkor kapjuk, ha távol vagyunk a másiktól, vagy ha valami szörnyűség történt kettőnk között. Sajnos már nem divat szép papírra, saját kezűleg írni meg ezeket a sorokat, így nem is jönnek elő hasonlóan szívszaggató szavak belőlünk… Féltve őrzöm a hajdanán nekem írt leveleket, éppen ezért. Hallod a másik hangját, látod a tekintetét, miközben olvasod. Egy hajdan volt érzés újra megtestesül…


Marlon Brando egy légiutas-kísérőnek (1966)

Drága hölgyem!

Van valami leírhatatlan az arcában – valami szeretetre méltó, nem köznapi értelemben vett módon csinos. Kecses és gyengéd és nőies. Olyan nőnek tűnik, akit gyermekként szerettek, vagy talán csak megáldotta a gének különleges misztériuma a tartás, a kifinomultság és a méltóság ajándékával. Talán ön ezekről mit sem tehet. Megjelenésével, kifejezésével és általános viselkedésével valami szokatlan ajándékot adott át. 

Rövid ismeretségünk öröm volt, minden jót kívánok önnek, remélve, hogy még egymás tekintete elé kerülhetünk. 

A legjobbakat kívánva
Marlon Brando

Dr. Aali:
A spontaneitása egy olyan nő irányába, akit még csak nem is ismert, figyelemre méltó. Ez új dimenziót ad ennek a váratlan levélnek – ilyen levél megírásához nem kell intim mélységben ismerni a címzettet, olyannak is írhatunk szerelmes levelet, akit csak futólag ismerünk, vagy ha csak azt akarjuk tudatni egy idegennel, hogy észrevettük. 


Frida Kahlo Diego Riverának

Diego, szerelmem,

emlékezz, hogy ha befejezed a freskót, újra és örökre együtt leszünk, és vita nélkül szerethetjük egymást.

Viselkedj, és tégy meg mindent, amit Emmy Lou mond neked. 

Jobban imádlak, mint valaha

Szerelmed, Frida
(Írj nekem!)

Dr. Aali:
Frida levele a rúzsos ajaklenyomat miatt hagyott bennem nyomot, ez pillanatnyi, szexi és szenvedélyes jele szerelmének. A levele rövid, de édes és szerelmes. 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu