Kütyüfüggőség és digitális detoxikálás

Tengerentúli mintára indítana a nyáron digitális detoxikáló tábort Farkas Pál vállalkozó, a terv jelenleg az előkészítési fázisában tart.
Szerinte sok ember küzd időhiányban, s érzi azt, hogy folyamatosan elérhetőnek kell lennie, és még több embernek romlik meg személyes kapcsolata, mert az az internet és a kütyük átalakították az életét.

– A tábor célja, hogy a résztvevők figyelmét felhívjuk ezekre a problémákra, és lehetőséget teremtsünk átgondolásukra. A jelentkezőktől megérkezéskor minden elektromos kütyüt elveszünk, ezzel kizárva őket az online világból – magyarázta Farkas Pál.

A digitális detoxikáló során szerzett tapasztalatokat a hétköznapokban alkalmazva élhetőbb környezetet szeretnének teremteni a táborral.

– Tény, hogy a 21. században nélkülözhetetlenek a különböző elektronikus eszközök, de nem szabad, hogy ezek felülkerekedjenek rajtunk. Semmiképp nem a trendekkel megyünk szembe – tette hozzá –, hisz az internet korát éljük. Azt szeretnénk elérni, hogy mi használjuk a készülékeinket, és ne fordítva legyen.

A kütyüfüggőség fogalma változó, nem ugyanazt jelentette tíz vagy húsz éve, mint ma – tudtuk meg Fehér Katalin újmédia-kutatótól, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársától.

– Az interneten fenntartott személyes kapcsolatok, a képernyőkön vagy kijelzőkön végzett munka ma már kitöltheti a nap jelentős részét, a digitális bekapcsoltság jellemző inkább, mint a kikapcsoltság – mondta Fehér Katalin.A bekapcsoltság következménye, hogy ha valaki nem használja, nem követi, nem alkalmazza a kütyüs és netes lehetőségeket, hátrányt szenved a többséggel szemben, miközben adott egy digitális szolgáltatáskörnyezet is, mely rengeteg kényelmet és lehetőséget biztosít.

– Ehhez jön még egy élményvilág, amit a mesterséges ingerek adnak: a digitális világ elvonja a figyelmet, érdekesebbet is tud mutatni, mint a valóság. A kényelem és az élményvilág az, ami végül olyan értelemben valóban függőséghez vezethet, hogy a felhasználó az eszközei nélkül csupasznak és kiszolgáltatottnak, mindenről lemaradónak, élménytől megfosztottnak érzi magát. A személyes oldalon túl a gazdasági-társadalmi környezet is hatással van az eszközhasználatra: a mai pénzügyi rendszerek, egészségügyi szolgáltatások, globális vállalatok már függnek a digitális környezetektől – tette hozzá a szakértő.

A digitális kütyük egyre testközelibbek: a Google például olyan kontaktlencsét tervezett, ami a könnyből méri a vércukorszintet, a hobbisportolók gyakran el sem tudják képzelni edzéseiket GPS- és fitneszeszközök nélkül, a gyerekek pedig maguk választják ki a meséket és a játékokat a táblagépeken. Kóros kütyüfüggőségről akkor beszélhetünk, amikor az eszközökre szánt költés mértéktelenné válik, nincsenek tudatos határok a napi használatban, a felhasználó titkolja és akár szégyelli, hogy valójában mennyire fontos számára az eszköz vagy amit ezen keresztül elér. Ilyenkor a világa beszűkül ebbe az irányba, és letiltás esetén elvonási tüneteket is produkál.

A digitális eszközfüggőségnek a gyerekek is ki vannak téve. – A gyermekek az új technológiát gyakran könnyebben kezelik, mert nem azokat a sémákat és rutinokat hozzák be, mint a náluk idősebb generáció: egyszerűen rugalmasabban reagálnak egy problémára, és kevésbé tartanak a kudarctól. A veszélyes az, hogy minden azonnal elérhető, minden érkezik pár klikkelésre vagy érintésre: „szupermost” generációnak is nevezik azokat, akik eszerint élik meg gyermekkorukat – magyarázta az újmédia-kutató.

A fiatalok eszközfüggőségében komoly szerepe van a családi környezetnek. Sokszor nincsenek egyértelmű és következetes határok, vagy nem beszélnek a lehetséges következményekről. Adott esetben a szülő is függő lehet: akár még késő este is több eszközzel vonul vissza a hálószobába. Bár ilyen helyzetet a munka világának teljesítmény-központúsága és az is teremthet, ha valaki különböző időzónákban dolgozik.

– A fiataloknál a megelőzés a hangsúlyos, az időben kialakított tudatosság, illetve az a személyes, családi, baráti környezet, mely visszajelzést ad a túlkapásokról, és más tevékenységeket is kínál, melyek legalább annyira érdekesek. Az eszközök elvonása önmagában nem szünteti meg a függőségi hajlamot vagy a vonzódást – tette hozzá Fehér Katalin –, viszont időt ad arra, hogy az eredeti probléma forrását megtaláljuk vagy megtalálják a szakemberek.
Minél kisebb a gyermek, annál kevésbé ajánlatos, hogy okoseszközökkel foglalkozzon, de a mai világban elkerülhetetlen, hogy ez bekövetkezzen – véli Sajgó Judit klinikai gyermek-szakpszichológus.

– Talán az iskolába lépés környéke az, amikor már egy kisgyerek tudatosabban képes ezeket használni. Sőt az ilyen korú gyermeknek kifejezetten hasznára válhatnak a kikapcsolódás vagy az ismeretszerzés területén – mondta a szakember.

Életkoronként eltérő lehet a kütyüfüggőség oka és háttere: húzódhatnak mögötte pszichés problémák is, de – főleg a gyerekek esetében – nagyon nagy hatása van a kortársak nyomásának és a szülői mintának is.
Ha már tényleg függőség alakul ki, az nagyon romboló hatású lehet, nemcsak a gyermek, de a környezete számára is. Az, hogy mikor kell közbeavatkozni, a szülő megítélésétől függ, de eljöhet az a pont, amikor ezt mindenképpen érdemes meglépni.

– Egy bizonyos életkorig a szülő hatásköre, hogy hogyan engedi használni a kütyüket gyermekének: ha túlzott fogyasztást tapasztal, korlátozásokkal léphet közbe. Lehet megállapodásokat kötni a gyermekkel, vagy szabályokat hozni, hogy egy nap mennyi ideig, mire használhatja az okoseszközt, illetve saját kütyüzési szokásait is átgondolhatja a család. Amennyiben ez hatástalannak bizonyul – tette hozzá Sajgó Judit –, úgy kérhet segítséget szakembertől, akivel a mögöttes okok feltárása mellett indulhatnak el a megoldás irányába.

Számok

A Nielsen felmérése szerint a magyar háztartások 34 százalékában van kettő vagy több okostelefon.

Tavaly 30 százalékról 39 százalékra növekedett az okostelefon-piac hazánkban.

A magyar okostelefon-használók 75 százaléka soha nem kapcsolja ki a készülékét.

58 százaléka még éjszaka is maga mellett tartja.

28 százaléka pedig egy méternél messzebbre nem távolodik el az okoseszköztől egész nap.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu