Fontos tanácsok jönnek: így kerüld el az otthoni áramütést!





Az otthonunkban sem vagyunk teljesen biztonságban, a legtöbb áramütés ugyanis a háztartásokban következik be. Mutatjuk, mire figyeljünk, hogy elkerüljük a balesetet - írta a Fanny.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.11.11.
életmód áramütés otthon

1. Tegyük minél távolabb

Mosogatás közben előfordulhat, hogy a kenyérpirító vagy vízforraló véletlenül beleér a vízbe, ezzel áramütést okozva. Tegyük ezeket minél távolabb a vizesblokktól, és tekerjük össze a hosszú zsinórokat, így nem fognak lelógni a polcról sem, és nem húzhatjuk véletlenül magunkra a készülékeket.

2. Dugjuk a konnektorba

Ha kisgyermek van a családban, tegyünk gyermekvédelmi zárat a használaton kívüli konnektorokba, vagy szereltessünk fel biztonsági zsaluval ellátott dugaljat. Így nem fordulhat elő, hogy a gyermek beledugja az apró ujjait vagy fémtárgyakat tegyen az aljzat nyílásaiba.

áramütés
Fotó: Cinemato / shutterstock

3. Óvatosan a vizessel!

Zuhanyzás után könnyen balesetet okozhatunk, ha vizes kézzel dugjuk be a hajszárítót vagy a villanyborotvát a konnektorba. Ha ezeket a fürdőszobában használjuk, mindig száraz kézzel nyúljunk hozzá, és tegyük a legtávolabb a kádtól.

4. Vigyázat, ez csíphet! 

A legtöbb háztartásban már a konnektorok rendelkeznek földeléssel, de még így is előfordulhat, hogy a gépek érintésekor csípő érzést tapasztalunk. Ilyenkor ellenőrizzük a készülék helyes bekötését, mert lehet, hogy a földelés megszakadt vagy nem megfelelően működik.

5. Szabályosan kettévágta

Ha fűnyírás közben nem szeretnénk bajlódni a vezetékekkel, válasszunk akkumulátoros gépet. Így nem kell aggódnunk amiatt, hogy elvágjuk a vezetéket, és ezzel áramütést szenvedünk. Emellett praktikus, mert nem kell folyton az útból elrakosgatni a hosszú zsinórt, és eljuthatunk olyan helyekre is, ahova a hagyományos gép nem érne el.

6. Ne söpörjük a szőnyeg alá!

Az égősorokat vagy a hosszabbítók vezetékeit sokan igyekeznek úgy elvezetni, hogy ne legyenek szem előtt. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne legyenek szék- vagy asztallábak, szőnyeg alatt, mert sérülhetnek, kidörzsölődhetnek, és máris kész a baj.

7. Mi ez az égett szag?

Ha észrevesszük, hogy például a hajszárítónknak furcsa égett szaga van, vagy a vezeték felmelegszik, az azt jelentheti, hogy a készülék szigetelése megsérült. Ilyenkor azonnal kapcsoljuk ki, és ne használjuk addig, amíg nem javítottuk meg a készüléket.

8. Csak idő kérdése

Kábelek, hosszabbítók esetén is figyeljünk, nehogy sérültek legyenek. Ne használjunk olyat, aminek a vezetéke vagy bármely egyéb része megtört, megszakadt, eldeformálódott, mert csak idő kérdése, mikor okoz balesetet.

9. Csapjuk le a biztosítékot

Lámpatest cseréjekor sokan nem hívnak villanyszerelőt, de mindig ügyeljünk arra, hogy a biztosítót lekapcsoljuk a munkavégzés idejére. A villanykapcsoló lekapcsolása önmagában nem nyújt elegendő biztonságot, és komoly sérüléseket, akár halált is okozhat.

10. Megoldás mindenre

Szereltessünk fel a megszakítótáblába elektromos megszakítót, úgynevezett FI-relét. Ez automatikusan lekapcsolja az áramot, ha valaki hozzáér a vezetékhez. Ha ez nem megoldható, használjunk árammegszakító adaptert a konnektorba, és ebbe csatlakoztassuk a gépeket - írta a Fanny.









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás