Megfejthették a fáraók átkát: megdöbbentő a magyarázat





Teljesen új teóriával álltak elő a tudósok.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.04.28.
múmia régészet haláleset

A „fáraók átka” állítólag mindenkire rászáll, aki megzavarja az ókori múmiák túlvilági nyugalmát. A témában több könyv és film is született, mivel nem hagyták nyugodni a szerzőket azok a rejtélyes halálesetek, amelyek sok évszázaddal az egyiptomi birodalom bukása után is szedték áldozataikat

Ésszerű magyarázattal rukkoltak elő a tudósok a fáraók átka kapcsán (Fotó: Pexels – Képünk illusztráció)

A régészek 1922-ben találták meg Tutanhamon sírját, ami után az újságok hemzsegtek a „múmia átkáról” szóló cikkektől. Bár valóban történtek érthetetlen tragédiák napokkal vagy hetekkel a sír felnyitását követően, de az expedíciót vezető Howard Carter csak 64 éves korában halt meg, és a sírba elsőként belépő Evelyn Herbert is 57 évet élt még ezután – emlékeztet az Unilad.

A tudósok most merőben új magyarázattal álltak elő a rejtélyes körülmények között meghalt kutatók és kalandorok balvégzetét illetően. A Journal of Scientific Exploration című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az egyiptomi régészeti lelőhelyeken található radioaktív anyagok magas előfordulási gyakorisága lehet felelős a tragédiákért.

A sírromokban lévő sugárzás annyira magas, hogy hatással lehet az oda belépő emberek egészségére

– hívta fel a figyelmet Ross Fellowes, aki szerint ráadásul ez a magas radioaktivitás nincs összhangban a mészkő alapkőzet jellemzőivel, hanem más természetellenes forrásokra utal.

Vagyis ha a fáraók átkát meg is fejtették, rögtön itt egy újabb rejtély, ami táptalaja lehet a találgatásoknak. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás