Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is





Szinte mindenki álmodozik arról, hogy a lakásban varázsütésre elkészül a kávé vagy éppen a távolból kikapcsolhatjuk az égve felejtett lámpát. Okoskonnektor segítségével mindez valósággá válhat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.04.27.
elektromos áram konnektor okosotthon segítség

A legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze a Fanny magazin:
 

1.

Mit takar a kifejezés?
Az okoskonnektor olyan programozható és időzíthető készülék, amellyel távolról is irányíthatjuk a kisfeszültségű eszközöket. Bizonyos típusokkal valós időben monitorozhatjuk az elektromos áramfogyasztást is. 

2.

Miért hasznos ez az eszköz?

A készülékkel időt és pénzt takaríthatunk meg. A használatával tudatosíthatjuk az otthoni fogyasztási szokásainkat, ami segít a spórolásban. Ha elektromos autónk van, láthatjuk, mennyit fogyaszt. Ráadásul az eszköz kényelmesebbé teszi az életüket, hiszen akár azt is beidőzíthetjük, mikor készítse el a kávéfőző a reggeli kávénkat vagy anélkül kapcsolhatjuk le éjjel a lámpát, hogy ki kellene kelnünk az ágyból. 

 

3.

Sok esetben biztonságot nyújt

Szinte mindenki fejében megfordul, amikor elindul otthonról, hogy kihúzott-e mindent a konnektorból vagy égve hagyta-e a lámpát. Az eszköz segítségével bármikor kikapcsolhatjuk az adott konnektort, így megelőzhetjük, hogy akár egy bekapcsolva felejtett hajvasaló vagy szendvicssütő lakástüzet okozzon. 

 

4.

Hogy működik a mindennapokban?

Ha szeretnénk, hogy az okoskonnektor kommunikáljon más eszközökkel, akkor párosítsuk a lakásunkban elhelyezett okosotthonközponttal, vagy csatlakoztassuk egy internetes felhőszolgáltatáshoz. Utóbbi esetében figyeljünk rá, hogy a konnektort okosotthonközpont nélkül csak akkor tudjuk mobilról irányítani, ha a lakásban folyamatos az internetkapcsolat.

 

5.

Többféle is kapható belőle

Bizonyos okoskonnektorokat egyszerűen bedughatjuk a falon lévő konnektoraljzatba. Az ilyen modelleket általában manuálisan, a rajtuk található kapcsolóval tudjuk kikapcsolni. A beépített készülékek esetében ez csak távvezérléssel oldható meg.

 

6.

Mivel irányítsuk az eszközt?

Az okos konnektor típustól függően többféleképp irányítható a távolból. Ehhez mobil applikáció, böngésző, felhőszolgáltatás vagy távirányító is a segítségünkre lehet. 

 

konnektor
Fotó: Pexels

1.

Így fogjunk a villanyszereléshez!

A mindennapi munkálatokhoz ma már szinte nélkülözhetetlen az elektromos áram, ezért hasznos, ha a villanyszerelést bizonyos szintig magunk is el tudjuk végezni. Arra azonban ügyeljünk, hogy csak akkor kezdjünk neki, ha kellő tapasztalattal rendelkezünk! Fontos, hogy mindig tartsuk be az alapvető biztonsági előírásokat és teremtsünk megfelelő munkakörülményeket!


 

2.

Ne legyen áram alatt!

Amennyiben a kisebb villanyszerelési munkálatokhoz nem szeretnénk szakember segítségét kérni, fokozottan ügyeljünk rá, hogy mindig megnézzük az adott eszköz karbantartási útmutatóját! Az készüléket húzzuk ki a konnektorból, egyéb hálózati elemek esetén a hálózat legyen áramtalanítva! Használjunk feszültségvizsgálót és figyeljünk rá, nehogy valaki visszakapcsolja az áramot a munkánk közben! 


 

3.

Soha ne kavarodjunk bele!

Jelöljük meg egyértelműen a vezetékeket! Ellenőrizzük, hogy nincs-e rajtuk rozsda- vagy égésnyom! Figyeljünk arra, hogy milyen színű és funkciójú vezetékeket kötünk össze! Azt is fontos, hogy ne dolgozzunk víz közlében, illetve vizes területen! 


 

4.

Ha kialudt a fény

Az izzócsere során is ügyeljünk a biztonságra! Gondoskodjunk róla, hogy gyerekek, illetve háziállatok ne tartózkodjanak a közelben és nyugodt környezetben dolgozhassunk! Ezután a biztosítékok lekapcsolásával áramtalanítsuk a világítótestet! 


 

5.

Csavarni kell vagy pattintani?

Mindig nézzük meg, milyen az adott izzó foglalata! Míg bizonyos típusokat be kell csavarni a lámpa foglalatába, addig más fajtákat be kell pattintani. Nézzük meg az adott lámpa kezelési útmutatóját, ami pontosan leírja a az izzócsere folyamatát!


 

6.

Biztonságos legyen a lámpacsere

Ha kicserélnénk a mennyezeti lámpát, fontos ügyelni arra, hogy helyesen kössük be! Vegyük figyelembe az áramköröket és ne feledkezzünk meg a biztonsági előírásokról sem! Amennyiben nem tudjuk pontosan, hogy melyik biztosíték tartozik az adott lámpához, illetve helyiséghez, inkább hívjunk szakembert. 


 

7.

Mekkora feszültség van benne?

Konnektorcsere előtt mindenképp gondoskodjunk az áramtalanításról! Ehhez érdemes beszereznünk otthonra egy kézi feszültségmérőt, amivel könnyen ellenőrizhetjük a feszültséget. Ezt követően csavarozzuk ki a konnektor közepét és lazítsuk ki oldalról a füleket és a vezetékeket!


 

8.

Hogy rakjuk vissza utána?

Mielőtt bekötnénk az új konnektort, csavarozzuk ki a régiből a vezetékeket, majd csavarozzuk be az újba azokat. Figyeljünk rá, hogy a fáziskábel, azaz a barna vagy fekete színű vezeték a bal oldali lyukba kerüljön! Ezután a konnektor belsejét nyomjuk vissza kézzel a falba! Húzzuk meg a konnektortartó füleket rögzítő csavarokat! Végül csavarozzuk vissza a műanyag borítást!

 

 

Szöveg: Balatoni Kitti


 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás