Így készítsünk öblítőt házilag!





Ha saját készítésű öblítővel mosunk, elkerülhetjük az egészségünket és a környezetet károsító anyagok használatát. Megmutatjuk, hogyan állítsuk össze a házi változatot.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.05.04.
öblítő illóolaj mosóparfüm

A Fanny magazin remek tippekkel készült az olvasóknak. 
 

1.

Miért lehet hasznos?

A boltban kapható öblítők gyakran olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek allergiát vagy egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak. Emellett károsak a vízi élővilágra is. Ha nem szeretnénk minden mosással szennyezni a környezetünket, készíthetünk természetes összetevőkből álló változatot.

 

mosógép, mosás, fürdőszoba, higiénia, Shutterstock illusztráció71262607
Fotó: Kzenon / Shutterstock

2.

Így készítsük el!

Keverjünk össze 1:1 arányban 20%-os háztartási ecetet és vizet! Az így létrejött keverék puhítja a ruhákat és segít eltávolítani a mosószert az anyagból. Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy a frissen mosott ruha átveszi az ecet szagát.


 

3.

Csodás illatot áraszt

Ha szeretnénk, hogy a kimosott ruháink a kedvenc illatunkat árasszák, cseppentsünk illóolajat a saját készítésű öblítőbe. Ügyeljünk rá, hogy az illóolaj 100%-os tisztaságú legyen!


 

4.

Milyet válasszunk?

A saját készítésű öblítő előnye, hogy ízlésünk szerint választhatjuk ki az illatot. Arra is érdemes odafigyelni, hogy fertőtlenítő hatásút használjunk, mint amilyen a citrom és a teafa.


 

5.

Hosszan tartó hatás

Az illatosításhoz illóolaj helyett választhatunk természetes anyagokból álló mosóparfümöt is, amelyeket kellemesen és hosszan a ruhánkon érezhetünk.


 

6.

Őrizzük meg sokáig

Az elkészült házi öblítőt elrakhatjuk keskeny szájú üvegbe, de tehetjük jól zárható tárolóedénybe vagy befőttsüvegbe is.


 

7.

Segíthet a citromsav

Amennyiben az öblítőhöz nem szeretnénk ecetet használni, citromsavval is helyettesíthetjük. Ebben az esetben adjunk 5-6 kanál citromsavat másfél liter vízhez és keverjük össze őket! Az így készült keverékhez tegyünk 10 ml mosóparfümöt!


 

8.

Máshogy is lehet

Egy csésze szódabikarbóna felhasználásával is készíthetünk öblítőt. Ehhez nincs más dolgunk, mint beleszórni azt egy palackba és hozzáadni 1 csésze vizet. Ezt követően lassan öntsünk hozzájuk 1 csésze 5%-os ecetet, majd keverjük össze az alapanyagokat!


 

9.

Öntsük fel vízzel!

A szódabikarbónával készült változatot utolsó lépésként hígítsuk 7 csészényi vízzel és cseppentsünk bele 1-2 csepp illóolajat!


 

10.

Mossunk vele hatékonyan

Arra ügyeljünk, hogy az elkészült keveréket ne használjuk együtt fehérítővel! A mosáshoz egy csészényi is elegendő az öblítőből.
 

 

Szöveg: Balatoni Kitti


 









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás