Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel





Nagyon vigyázni kell vele.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.05.04.

Bár a magyaroknál az is csodaszámba megy, ha egy kis sült halat le tudnak erőszakolni a torkukon, más országokban nagy népszerűségnek örvendenek a tengeri herkentyűk. A magyarok drasztikusan kevés halat fogyasztanak, ami azért is probléma, mert vitaminokban nagyon gazdag, fontos nyomelemeket tartalmaz, és elengedhetetlenül szükséges az egészséges táplálkozáshoz. Aki diétázik és ügyel a fitt alak megőrzésére, annak mindenképpen fogyasztania kell halat. Sajnos azonban a magyarok sokkal inkább állnak a rántott hús és sült krumpli pártján, és örülünk, ha karácsonykor megeszünk egy kis halászlevet. Tőlünk nyugatra és keletre is sokkal jobban szeretik a halakat és más vízi élőlényeket, imitt-amott azonban kissé túl is tolják. 

A PETA gyakran foglalkozott azzal a problémával, hogy mennyire nem etikus a távol keletiek polipfogyasztása. A polip mint étel nagyon népszerű Nyugat-Európában és a mediterrán vidéken is, keleten azonban ennek kultusza van. Elfogyasztásának egyik legnépszerűbb módja, hogy élve falják fel az állatot – vagy úgy, hogy elevenen darabolják fel, vagy egyszerűen lenyelik a még mozgó polipot. Ez azért nagyon szomorú, mert a polip rendkívül okos állat, azaz pontosan fel tudja fogni, hogy mi történik körülötte. A legfrissebb kutatások szerint pedig nagyon fejlett és érzékeny az idegrendszere, éppen ezért fokozottabban érzi a fájdalmat (talán jobban, mint az ember). Elevenen megenni egy polipot tehát különös állatkínzás. 





A koreaiak egyik legnépszerűbb étele a Sannakji. Ilyenkor egy élő bébipolipot meglocsolnak valmilyen szószban, majd egy az egyben (bármiféle darabolás, szeletelés vagy kábítás nélkül) elevenen lenyelik. A kis polip természetesen küzd az életéért, és megpróbál kiszabadulni az ember torkából. Ez pedig évente átlagosan hat ember halálához vezet. A kis polip csápjain található korongok ugyanis megtapadhatnak az ember torkán, teljes mértékben elzárják a légcsövet, így az étkező ember megfullad. Éppen ezért nem javasolt az ilyesféle kegyetlen gasztronómiai élmény – írja a Mirror

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás